Der findes rigtig mange måder hvorpå at du som almindelige dansker kan leve implementere flere bæredygtige vaner.

De mest motiverende vil dog ofte være, når du også kan kombinere den bæredygtige omstilling med en økonomisk fordel for dig selv.

Derfor har jeg valgt at samle en lille liste her med 10 bæredygtige vaner, som du nemt kan implementere. Fælles for dem alle er at de kan mærkes både på miljøet og i din egen pengepung.

Inden vi går i gang, så vil jeg dog lige introducere nogle gode tips til hvordan du kan indarbejde vanerne i din hverdag.

Bæredygtige Vaner

Sådan implementerer du bæredygtige vaner

Som altid med vanedannelse, så kan det være en fordel at starte let ud med en enkelt og så derefter lægge langsomt på. Man kan komme et stykke med viljen i starten, men hvis du ikke har fokus på at automatisere vanerne for dig selv, så vil du langsomt glide tilbage i dine gamle mønstre igen.

Ifølge den verdenskendte vane-coach James Clear, så er der flere måder hvorpå at du kan få en ny vane til at hænge ved.

En af måderne kan være ved, at koble en eksisterende vane, sammen med den nye vane. For eksempel, hvis du gerne vil i gang med at læse flere bøger, så kan du begynde at gøre dette, når du i forvejen er ude og lave din eftermiddagskaffe når du kommer hjem fra arbejde.

En anden måde kan være ved at give dig selv en belønning når du har udført den nye vane. Det kan være at hvis du gerne vil lave mere yoga, så kan du belønne dig selv med et langt varmt bad bagefter, hvor alle dine produkter kommer i brug.

Hele hans teori bygger på at få gjort den nye vane nok gange til at de bliver en fast del af din hverdag. Det handler om at få nok repetationer ind og ikke fokusere så meget på f.eks. 21 dages reglen. Pointen er også, at hver gang du laver en ny god vane, så forstærker det din egen selvfortælling om, at ‘du er sådan en der gør det her’.

Med det på plads, kan vi gå til de 10 bæredygtige vaner, som du kan implementere for både klimaet og din egen skyld.

Sparegris
Hold øje med hvor at du kan spare penge.

Spar på vandet

En klassiker som at værd at gentage: Fokuser på dit vandforbrug. Læg mærke til om der er tidspunkter, hvor at du lader vandet løbe, hvor at det måske ikke var nødvendigt. Det kunne for eksempel være:

 • Når du børster tænder
 • Når du skyller kartofler
 • Hvis du tager lange bade, som kræver ekstra mange produkter

Vandforbruget er ganske vist sjældent den dyreste post i privatøkonomien, men du vil alligevel med nogle få twists i dit forbrug, kunne spare nogle hundrede kroner om året.

Få styr på dine rester i køleskabet

Vi har det desværre med at smide alt for meget mad ud herhjemme. Dette er ikke blot dyrt for samfundet og miljøet, men også for dig selv, når du konstant skal ned og fylde op i supermarkedet.

Derfor kan du med fordel implementere nogle tricks i køkkenet:

 • Lav en madplan for ugen, så du nemmere kan få et overblik over råvarer du kan bruge i flere retter. Her kan du også indlægge faste restedage, hvor der ryddes ud i ugens overskydende mad. Endelig kan du kombinere det med en tilbudsjagt i reklameaviserne (gerne digitalt så vi sparer på papiret).
 • Sørg for at have godt med bøtter til at gemme maden i. Det er ofte nemmere og mere bæredygtigt end at skulle bakse med plastikposer.
 • Vær realistiks med hvor mange rester du kan nå at spise, og hvor meget du med fordel kan fryse ned med det samme.

Dette kan være et af de poster, som kan være svær at se de økonomiske konsekvenser af. Mit bud er dog, at du hurtigt kan spare flere hundrede kroner om måneden, hvis du er konsekvent omkring dine rester.

Implementer grønne dage i madplanen

Vi fortsætter de bæredygtige vaner i køkkenet og kigger lidt på kødforbruget. Ikke nok med at det allerede er dyrt at spise så meget kød som den gennemsnitlige dansker gør det, så bliver det formentlig kun dyrere fremover.

Du behøver dog ikke at skulle kaste dig ud i fulde vegetardage eller gå helt kødfri. De ord er allerede begyndt at få en negativ klang herhjemme.

I stedet kan du fokusere på at lave nogle retter, som indeholder en masse grøntsager og som allerede er en del af den etablerede madkultur (du behøver dermed heller ikke kaste dig ud i køderstatningsmarkedet). Det kan for eksempel være alverdens slags supper, en masse retter fra det indiske køkken eller noget så simpelt som en tærte med brocolli og porre.

Der findes tusindvis af lækre retter, hvor du slet ikke behøver at fokusere på det manglende kød. I stedet kan du forsøge at udforske de mange muligheder der er i de (proteinrige) bønner, linser og kigærter.

På sigt er dette også noget der kan spare dig op imod et par hundrede kroner om måneden.

Grønne dage i madplanen
Sæt tid af til at skrive vanerne ned.

Giv dit elforbrug en gennemgang

Klassikeren fra 00’erne er reklamerne om elspareskinnen, der kan spare de 10% standbystrøm væk.

Det er jo stadigvæk en god idé i dag, hvor der findes flere og flere apparater i de danske hjem, som ikke bare har en rød lampe til at lyse, men konstant er klar til at starte, selvom at de ikke bruges. Dette kræver jo stadig et vist strømniveau at skulle været parat hele tiden. Derfor kan du med fordel gennemgå din elektronik.

Samtidig kan du også spørge dig selv om alle huset tablets, digital armbånd og så videre har behov for konstant er være opladte. Nogle gange er det måske fint nok at de løber tør for strøm, hvis de ikke bruges i flere uger i træk.

Endelig kan du med fordel sparke junior udenfor, så underholdningen ikke konstant kommer fra diverse spilkonsoller.

Besparelsen kommer her an på dit nuværende elforbrug og hvor stor din husstand er, men igen snakker vi om nogle hundrede kroner om året, som du kan spare på elregning.

Udnyt 7-dags reglen når du shopper

Den næste bæredygtige vane, der samtidig hjælper din privatøkonomi, er 7-dags reglen.

Dette kan være en meget besparende regel for dig, hvis du lykkedes at mestre den.

Reglen går kort fortalt ud på, at hver eneste gang at du overvejer at købe noget over dit hverdagsforbrug, så vent en uge med at købe det.

Ofte bliver vi styrret af impulser og ender med at købe en masse, som vi alligevel ikke havde brug for, eller som gav os den glæde vi forventede med købet. Derfor kan man afbøde en masse forkerte indkøb ved at vente en uge med at slå til på sin impuls.

Du vil de fleste gange opleve at det i virkeligheden ikke var så nødvendigt for dig at købe de ekstra par sko eller det nyeste fjernsyn. Det var blot en indskydelse du havde fået og du kan i stedet bruge penge på noget bedre. For eksempel spare pengene op i bæredygtige investeringer.

Hvis du derimod stadig har behov for at foretage købet en uge senere, så er det også et tegn på, at du virkelig havde brug for det.

I sidste ende, hjælper dette ikke kun med en mere minimalistisk tilværelse. Det kan også spare dig fra et par hundrede til flere tusinde kroner om året.

Tag cyklen på arbejde

Den billigste måde at komme frem på er ved at transportere dig selv. Derfor kan du med fordel udskifte bilen eller det offentlige med cyklen (hvis du bor tæt nok på dit arbejde).

Mange danskere lever ganske tæt på deres arbejdsplads, men falder desværre ofte i fælden med bare at nuppe den komfortable løsning.

Du vil dog hurtigt opdage, at det ikke er særlig slemt at hoppe på cyklen, når du først er kommet i gang. Der er jo også den åbenlyse bonus, at du får en masse motion samtidig.

Det kræver ikke mange udregninger, at komme frem til at der er flere hundrede kroner at spare om måneden her. Måske endda et 4-cifret beløb, alt efter hvordan du transporterer dig selv i dag.

Tag cyklen på arbejde for at understøtte de bæredygtige vaner
Tag cyklen på arbejde for at understøtte de bæredygtige vaner.

Udforsk byt-og-sælg markedet

De fleste af os er vant til bare at gå ud og købe nyt, når du har brug for noget. Det kan ofte være dyrt og du ender med at betale overpris for noget som om ikke så længe er faldet meget i værdi.

Derfor er der rigtig meget værdi at hente, hvis du i stedet benytter dig at hele byt og sælg universet. Både når du skal købe og når du skal sælge.

Det kunne være at du manglede et nyt møbel eller noget elektronik. Et godt sted at starte er på DBA.dk. Her kan du nemt fremsøge alle mulighederne og ofte er der mange inden for dit eget nærområde.

Når du kommer i gang vil du hurtigt opdage, hvor mange penge der er at spare på denne måde. Samtidig vil du også finde ud af, at der alligevel er en skilling eller to at hente, frem for bare at smide dit (umiddelbart) gamle skrammel på genbrugspladsen.

Hav et stofnet med dig

Dette er måske et af de mindre råd, men det er ikke desto mindre et som kan gøre en stor forskel, hvis vi alle implementerede det.

Jeg kender det fra mig selv, at det som regelt er nemmest at handle ind på vejen hjem. Men det betyder også ofte, at jeg kun har min lille skuldetaske med ned i supermarkedet.

Derfor kommer man ofte til at stå i den situation, at man skal give et par kroner for endnu en plastikpose.

Dette kan du selvfølgelig nemt undgå ved altid at have et stofnet, eller lignende, liggende klar i din taske. På årsbasis bliver det alligevel til et par hundrede kroner sparet.

(Bonus: Du kan med fordel også have en vandflaske og et sæt genbrugeligt bestik liggende i tasken. Så slipper du for at skulle geninvestere i en masse engangsplastik hver gang).

Vedligehold og reparer dit udstyr

Her kommer vi til et punkt, som måske kræver lidt mere af dig, men som på sigt kan give dig enorm meget værdi og livskvalitet.

Når cyklen driller, vaskemaskinen brummer mærkeligt eller bare når knappen falder af skjorten. Så vil det ofte være den nemmeste løsning bare at købe nyt eller få en dyr håndværker til at kigge på det.

I stedet vil mange af disse ting være noget, der nemt kan fikses, hvis du blot satte dig lidt ind i det.

Der findes i dag internettet, hvor der ikke er den ting, som der ikke er nogle der har lavet en YouTube videoguide på. Nogle gange vil du skulle finde en engelsk video, men det er ofte den største begrænsning i at kunne få en god gennemgang.

Når du efterhånden lærer at vedligeholde og reparere disse ting selv, så vil du med tiden få opbygget en stor praktisk viden. Det er noget der er svært at sætte et beløb på, og jeg tror faktisk at den største vinding kommer i din egen selvtillid.

Første skridt er at ændre mindsettet fra at det skal købes væk eller nogle andre skal fikse det, til at det kan du sikkert godt selv klare.

Lån i stedet for at købe

Det sidste råd er noget som vi alle kan blive bedre til. Ofte når vi skal bruge et bestemt stykke udstyr, så har vi det med bare at købe det.

Det ender ofte ud i, at man har en masse ting stående på loftet og i garagen, som man kun har brugt få gange. Samlet set bliver det til en dyr opgave at få løst.

I stedet er der mange penge at hente hjem ved blot at orientere sig i familie-, venne- eller nabokredsen. Det kunne være at der var nogle der lå inde med det som du stod og skulle bruge lige nu og her.

Samtidig er det noget der støtter hele tankegangen, om at få skabt en cyklisk økonomi.

Lån i stedet for at købe
Lån værktøjerne i stedet for at købe nyt.

Konklusion

Som du kan nok kan se, så er der rigeligt at tage fat i.

Jeg vil foreslå at du identificerer den vane, som du umiddelbart føler dig mest ramt af, eller som giver dig mest motivation til at komme i gang.

Efterfølgende kan du så lægge en mere på. Og så en mere. Og så en mere…

Kombineret vil du med disse bæredygtige vaner ende ud med flere tusinde kroner til dig selv, på årligt plan.

Kilder

 • Atomic Habits (2018). James Clear. Cornerstone Forlag.
 • DR.dk (2016). Er pengene få? Her kan du bytte i stedet for at købe. Helle Lyster.
 • DR.dk (2018). Kødrie dage: Madblogger giver dig de bedste tips til lækker vegetarmad. Mikael Ladegaard Laursen.
 • Fjällräven (2020). Sådan reparerer du dit eget udstyr – Start et livslangt partnerskab med dit tøj.
 • Forbrugerrådet Tænk (2017). Elregning: 7 sparetips. Christina Vejsgaard.
 • Fødevarestyrelsen (2020). Så kan kan din mad holde sig. Miljø og Fødevareministeriet.
 • Grøn Forskel (2019). Brug 2020 til at få en mere bæredygtig hverdag. Sofie Hviid.
 • I Form (2018). Cykling giver samme vægttab som træning. iform.dk.
 • Jyllandsposten (2016). 10 nemme tips til at spare på vandet… og på dine penge. Helen Yoeden & Joe Stewart.
 • Sustain Daily (2020). Gå 2020 i møde med 10 gode klimavaner.

2 thoughts on “10 bæredygtige vaner der sparer dig penge”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *