I dag så efterspørger flere og flere investorer grønne aktier, når de skal ud og vækste deres penge… og heldigvis for det.

De bæredygtige virksomheder har efterhånden vist sig, som ikke bare værende konkurrencedygtige med de traditionelle “sorte” virksomheder. De kan på flere områder faktisk outperforme dem, som endnu ikke er med på bølgen.

Når vi snakker grønne aktier, så menes der ikke bare virksomheder, som direkte bidrager til klimakampen. Bæredygtighed involverer en masse andre begreber, så som social og governance bæredygtighed også. Derfor tager vi også udgangspunkt i de forskellige bæredygtighedsratings, som virksomheder bliver målt på. Du kan læse mere om disse i vores guide til bæredygtige investeringer.

I denne artikel vil jeg komme på 5 forskellige eksempler på grønne typer af virksomheder, som du kan overveje at investere i. De vil alle repræsentere forskellige måder at være bæredygtige på og derfor er de netop bare eksempler.

Bemærk også, at denne artikel er skrevet på et bestemt tidspunkt og bliver ikke opdateret dagligt. Derfor bør du altid selv undersøge virksomhederne grundigt inden at du investerer dine penge i dem.

Eksempler på grønne aktier

1: Grøn Energi

Vi lægger ud med den mest åbenlyse. Når de fleste tænker bæredygtige og grønne aktier, så tænker de på energiselskaberne.

Her har vi vindmølleindustrien, solcelleindustrien, bølgekraft, forsyningsnet og så videre.

Disse selskaber bidrager direkte til den grønne omstilling, ved at levere innovation, teknologi og produktion af bæredygtig energi. Dette er et af de fundamentale byggesten til at kunne skabe en bæredygtig verden.

Eksempler på selskaber: Vestas, Ørsted og Jinko Solar.

2: Energisparende initiativer

I forlængelse af omstillingen til grøn energi, kan vi også gøre meget i verden for ikke at bruge unødvendig energi.

Her kan for eksempel invistere i virksomheder, som udmærker sig i at skabe klimavenlige bygninger. Får vi isoleret rigtigt og genbrugt energien i bygningen korrekt, så skaber vi bæredygtige systemer, som kan understøtte sig selv.

Det gør det meget nemmere at opnå de mål vi har sat os for.

Eksempler på selskaber: Rockwool International, Johnson Controls International og Kingspan Group.

3: Fødevare omstillingen

Et af de store punkter i klimakampen er det store forbrug af kød i verden, herunder de nedlagte regnskove, der skal til for at understøtte disse dyr.

Her findes der selskaber, der går ind for en mere plantebaseret fremtid, således at der er mad nok til alle i verden, samt at regnskovene kan genopbygges.

Et andet punkt er det store madspild i verden. Her findes der også virksomheder du kan investere i, som kæmper denne kamp.

Eksempler på selskaber: Beyond Meat, Chr. Hansen Holding og Koninklijke DSM.

4: Generelt bæredygtige virksomheder

Udover de selskaber, hvis produkt direkte hjælper med bæredygtigheden i verden, så kan der også være god mening i at understøtte andre selskaber, der også efterstræber bæredygtighed.

Som tidligere omtalt her på siden, så er der flere forskellige rating systemer, der gør det nemmere at se hvilke virksomheder, der rent faktisk er bæredygtige.

Det typiske eksempel er Microsoft, som jo ikke har noget bæredygtigt produkt i sig selv, men som scorer virkeligt højt i ESG ratings (environmental, social and governmental sustainability). Dette er i sig selv værd at støtte, således at flere virksomheder får incitament til at følge med.

Eksempler på selskaber: Microsoft, Salesforce.com og Proctor & Gamble.

5: Bæredygtig innovation

Endelig, så kan man supplere sin portefølge med nogle af de selskaber, som forsøger at skabe en ny verden, med smartere løsninger på bæredytighedskrisen.

God investeringsteori siger at man bør have en solid portefølge med stærke, etablerede virksomheder (mange af de ovenstående), men også have plads til en smule risiko. Her menes der at en mindre procentdel af portefølgen afsættes til virksomheder, som du mener har potentiale til at blive endnu større i fremtiden.

Her kan du passende forsøge dig med nogle af dem, hvis produkter kunne skabe en grøn fremtid. Enten via banebrydende produktinnovation, eller via nye måder at gøre tingene på.

Eksempler på aktier: Tesla, Mohawk Industries og Trimble.


Reklame:
Ved du hvor meget dine investeringer skader miljøet? Få en gratis ESG-analyse af dine investeringer her:


Afrunding

Der er masser af muligheder på markedet for, at lægge sine penge i de bæredygtige og grønne aktier. Dette er selskaber som enten i sig selv, eller via deres handlinger, støtter op om den bæredygtige dagsorden.

Husk at lave din research grundigt, men her har du forhåbentlig fået lidt inspiration til nye selskaber, som du kan polstre din grønne portefølje med.

Kilder

  • Byg-Tek (2019). Nordiske boligministre vil have klimavenlige bygninger og billigere boliger.
  • Grøn Forskel (2019). Bæredygtighed: Her er den ultimative gennemgang af begrebet. Redaktionen.
  • Idea Scale (2019). What is Sustainable Innovation? Jessica Day.
  • Mira Nova (2018). Sådan bør en aktieportefølje sammensættes. Jesper Dall.
  • Nordnet (2019). Sådan kan man måle bæredygtighed.
  • Region Hovedstaden (2020). Sådan arbejder vi med energiomstilling. Emilie Rønde Nielsen.
  • Saxo Bank (2020). Green stocks are the next mega trend in equities. Peter Garnry.
  • Scandinavia Standard (2019). A guide to the most sustainable buildings in Copenhagen. Camilla Luise Buschle.
  • Verdens Skove (2020). Hvorfor er regnskovene vigtige?

3 thoughts on “5 eksempler på grønne aktier”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *