Opbygningen af bæredygtig passiv indkomst, er en af de bedste metoder til at få en bedre økonomi, og samtidig skabe leve et mere frit liv.

Passiv indkomst står i modsætning til din aktive indkomst, som typisk består af dit arbejde. Her bytter du nemlig aktivt din tid og dine evner for penge. Ved aktiv indkomst er det altså nødvendigt for dig at gøre en indsats, hver gang du vil tjene penge.

Derfor er der stort rationale i, at have passiv indkomst ved siden af. Det betyder, at du bliver mindre afhængig af dit arbejde, fordi at din økonomi simpelthen bliver understøttet af flere indkomstkilder ad gangen.

Disse indkomstkilder er samtidig nogle du kan bygge langsomt og støt op over tid, indtil at du til sidst, i princippet, ville kunne sige dit arbejde op. Dette er dog ikke nødvendigvis målet, men det giver dig mere frihed til, at gøre hvad du har lyst til, og det som du føler er vigtigst. Frigørelsen af tid har det med at sørge for, at vi kaster os over nogle mere samfundsnyttige projekter. Vi er som regel også mere lykkelige i denne situation – bare tænk på hvor meget du sætter pris på weekend og ferie, hvor du selv råder over din egen tid.

Passiv indkomst ser man typisk komme fra diverse sidegesjæfter (også kaldet “side hustles”) og diverse investeringsmuligheder. Der findes masser af beskrivelser af disse rundt omkring på nettet.

I denne artikel ville jeg dog, at give det et mere bæredygtigt præg. Når nu du er i gang, så kan du lige så godt arbejde for en bedre verden, samtidig med at du tjener ekstra penge. Derfor få du her 7 idéer til passiv bæredygtig indkomst, som du selv kan opbygge.

bæredygtig passiv indkomst
Foto: Nikola Jovanovic (Unsplash)

1. Bæredygtige Aktier

Din første mulighed er at kaste dig over bæredygtige investeringer. Her er der rigtig mange muligheder, hvad end du gerne vil investere i grønnere løsninger, bæredygtige virksomheder eller nye innovation på området. Du kan læse vores oversigt over de forskellige muligheder inden for grønne aktier her.

På aktiemarkedet kan du opbygge bæredygtig passiv indkomst ved enten, at satse på værdistigninger (dine aktier bliver mere værd over tid) eller udbyttebetaling (du får løbende en del af overskuddet fra virksomhederne).

Det er svært at lave sort / hvid regler på aktiemarkedet. Generelt kan man dog sige, at satset på værdistigninger, som regelt giver et større afkast over tid, på grund af skattereglerne herhjemme. Omvendt, så kan de udbyttebetalende aktier give dig en reel indkomstkilde, med penge du får i hånden med det samme.

Forsøger du dig med de udbyttebetalende, så sørg for at få identificeret en diversificeret, men overskuelig, portefølge af bæredygtige virksomheder, der betaler en fornuftig udbytte procent. Kig efter nogle med omkring 2-4% i udbetaling. Langsomt kan så lægge på med flere og flere aktier i disse virksomheder, således at du vækster din passive indkomst over tid.

Bemærk, at denne metode kræver at du aktivt forvalter din portefølje. Det betyder, at du holder øje med udviklingen i virksomhederne og køber / sælger alt efter hvordan at det går.

Et mere passivt alternativ er, at investere i bæredygtige indexfonde eller udenlandske ETF’er. Teknisk er der en smule forskel på de to, men kort fortalt betyder de begge bare ‘en samling af aktier’. Her står markedet for at købe og sælge virksomhederne ud fra nogle kriterier. Til gengæld får du altid det gennemsnitlige afkast af puljen. Det er ofte en mere afslappet tilgang til aktieinvestering, som ikke kræver så meget af dig som enkelt aktier.

2. Investering i grønne ejendomme

I samme boldgade finder vi investeringer i ejendomme. Helt specifikt grønne ejendomme.

Graden af hvor bæredygtig en ejendom det skal være er op til dig selv. Det kan i princippet gå fra en helt almindelig, men top moderne, ejendom i energiklasse A, til en decideret selvforsynende eller energiskabende bygning.

Investering i ejendomme er en metode, som altid har fungeret til at blive velstillet økonomisk. Det at spare op til en udbetaling, låne resten i banken og så derefter at leje ejendommen ud, giver en markant ekstra indkomst hver måned.

Problemet for mange er den store barriere i, at man skal have nok penge til udbetalingen på ejendommen. Det er jo et stort lån du skal have, udover det til dit eget hjem. Udover at have banken med på idéen, så vil du også typisk skulle dele noget af overskuddet med et administrationselskab, hvis du altså ikke selv vil agere vicevært.

Derfor er ejendomme i klassisk investering noget, som man først bygger sig op til at investere i, når man har fået etableret en solid aktieportefølge. Jeg kan anbefale, at læse med hos f.eks. Blue Lobster, hvor en almindelig fyr, der hedder i Casper, beskriver sine metoder i ejendomsinvestering. Her investerer han primært på Lolland-Falster, hvor lånene ikke er så dyre.

Kommer du så langt, at du få købt din første udlejningsejendom, så kan du derefter spekulere i at gøre den endnu mere bæredygtig. Det kunne for eksempel være ved diverse energiforbedringer.

3. Driv en blog med et bæredygtig tema

Lidt i samme stil som denne blog, så kan du også selv hjælpe andre til, at blive mere bæredygtige.

I dag er det rigtig nemt og billigt, at starte en blog op. Her kan du hurtigt komme i gang med, at dele dine bæredygtige tanker, tips og tricks. Emnerne kan være mange, men det at skrive og “lære fra sig” på den måde, er faktisk en af de bedste metoder til selv at blive klogere inden for et område. Samtidig hjælper du jo andre med at blive mere bæredygtige, inden for din specifkke niche.

Der hvor den passive indtægt kommer ind i billedet, er den måde som du vil tjene penge på gennem bloggen. Dette kan gøres på mange måder. De typiske måder er, at have reklamer på siden, promovere bestemte (bæredygtige) produkter eller selv sælge digitale produkter på bloggen (f.eks. en e-bog).

Over tid kan du langsomt bygge dig op til, at have en kombination af alle 3 indtægtskilder på samme tid. Promovering af bæredygtige produkter beskrevet i punkt 6 nedenunder, og det at sælge egne produkter er beskrevet i punkt 7.

4. Opbyg en YouTube kanal med et bæredygtigt tema

Er du mere til det levende medie i stedet for det skrevne, så kan du i samme stil opbygge en bæredygtig YouTube kanal.

Videokanaler er, ligesom Podcasts, eksploderet i de seneste år og har nu en massiv brugerskare af interessede seere. Her er det rigtig nemt at komme i gang med, at promovere dine bæredygtige tanker.

De samme regler gælder som ved bloggen, hvor at du kan lære fra dig af de ting du ved. Langsomt, men sikkert, vil du selv blive klogere på både emnet og hvordan at du skal formidle det på den bedste måde. Det er også rigtig motiverende, at se seertallene gå op på denne måde.

Du behøver ikke at skulle gøre det lige så godt og lækkert, som alle de store kanoner på YouTube, med deres dyre kamerarer og flotte redigering. Et moderne smartphone kamera er nok til at prøve det af og se om det noget for dig. Bliver du hooked, så kan du altid opgradere udstyret og finpudse din redigeringsteknik over tid.

Du tjener penge på YouTube via de reklamer der bliver vist før, under og efter din video. Der er dog en vis indgangsbarriere på dette, da du først kan ansøge om at få andel i pengene efter, at du har ramt 1.000 abbonnenter og 4.000 timers visning, over det seneste år. Dermed er dette en langsigtet proces, med øje på at få opbygget en vis følgerskare først.

YouTube kanalen kan nemt gå hånd i hånd med din blog, hvis du gerne vil satse på begge medier samtidig. Det kan godt give gode synergier, at vise videoerne på din blog og omvendt henvise tilbage hertil i dine videoer.

5. Start en Instagram konto med et bæredygtigt tema

Vi fortsætter i samme dur med at opbygge følgerskarer på nettet. I dette sidste eksempel, så handler det om det visuelle medie Instagram.

Herinde kan du nemt og hurtigt dele dine bæredygtige vaner, tips og indsigter på en flot og visuel måde. Traditionelt har Instagram bestået af smukke stilbilleder. I de seneste år er platformen dog udvidet med både små dynamiske videobider og hurtige ‘stories’. Det skaber et enormt levende medie.

Du opbygger bæredygtig passiv indkomst på Instagram ved enten, at direkte sponsorere bæredygtige produkter eller ved, at indirekte føre dine interesserede følgere over på din blog eller YouTube kanal, hvor fra du så tjener pengene.

Der findes mange metoder til hurtigt, at vækste din følgerskare på disse medier. Generelt bliver man dog bedst belønnet for, at konsekvent at levere reelt værdifuldt og ærligt indhold, og samtidig engagere sig i miljøet på platformen. Først derfra bør man lege med diverse teknikker til, at komme bredere ud i markedet.

6. Promover bæredygtige produkter

Som nævnt i de ovenstående punkter, så kan du opbygge en fornuftig passiv indtægt ved, at promovere diverse bæredygtige produkter.

Dette kan gøres på flere måder. Den mest profitable metode er som regelt, at blive stor nok på din blog, YouTube kanal eller Instagram konto, til at firmaerne selv rækker ud til dig med en sponsoraftale.

Der findes dog også måder, hvorpå at du kan komme i gang langt hurtigere.

Her er affiliate marketing nemlig en nem metode, hvorpå at du kan drive indtægter ind. Affiliate er begrebet, hvor at du placerer reklamer (som du selv har udvalgt) på din hjemmeside eller blog. Når din besøgende så klikker ind på denne reklame, og køber det angivne produkt, så får du en procentdel af salget.

Dermed tjener du både penge og sørger samtidig for, at der kommer mere salg i de gode bæredygtige produkter. Du kan både gøre dette passivt, ved at have diverse reklamer i siden eller toppen på din hjemmeside. Du kan også drive salget aktivt, ved for eksempel at beskrive / anmelde / anbefale produktet i en specifik artikel på din side.

Du kan blive oprettet i forskellige netværk der udbyder disse reklamer, f.eks. hos Partner-Ads eller Adservice herhjemme.

Alternativt kan du også sætte Google Adsense til selv at udvælge reklamer for dig, men her kan du bare ikke selv udvælge hvad der bliver vist.

bæredygtige produkter
Foto: Eco Panda (Unsplash)

7. Skab et bæredygtigt produkt selv

Vi sluttet af med den sidste metode til bæredygtig passiv indkomst, som er simpelthen at lave dit eget bæredygtige produkt.

Den nemmeste udgave her, er at lave et digital produkt, som du sælger via din hjemmeside. Det kan være en længere e-bog om f. eks. hvordan man får et bæredygtigt hjem. Det kan også være et videokursus, hvor man køber sig adgang til dine 7 kursusgange omkring hvordan man strikker bæredygtigt tøj selv.

Går du all-in, så kan du også kaste dig ud i at skabe og sælge dit eget fysiske bæredygtige produkt. For eksempel har vi set LastObject blomstre op herhjemme, der udskifter diverse engangsprodukter med bæredygtige alternativer. Her opbygger du en decideret forretning, med alt hvad det indebærer. Husk at hvis den skal være passiv, så skal du på et tidspunkt hyre eller outsource nogle, der kan drifte forretningen for dig. Ofte ender det dog med at blive for spændende til, at du kan lægge det fra dig igen.

Afrunding

Som du kan se, så er der mange forskellige hvorpå, at du kan supplere dit faste arbejde med bæredygtige og passive indtægtskilder. Disse er nogle, som kan blive bygget langsomt op og måske en dag blive så succesfulde, at de kan gøre dig økonomisk uafhængig af din arbejdsgiver.

I hvert fald, så kan du nemt skabe lidt ekstra indtægt til dit budget og så er det kun din eget overskud, der sætter grænserne. Som du nok kan fornæmme, så er et af grundprincipperne bag passiv indkomst er, at det kræver en masse aktivt arbejde upfront, før at du kan høste de passive gevinster over længere tid bagefter.

Det gælder bare om at holde ud og så ellers gøre verden lidt mere bæredygtigt, mens du samtidig tjener en skilling til dig selv også.

Kilder:

  • ALT (2017). Kan man tjene penge på Instagram? Tilde Mariann Broge-Starck
  • Google (2020). Sådan tjener du penge på YouTube.
  • Frinans (2020). Udbytte: Investering.
  • Investopedia (2020). Index Fund vs. ETF: Whats the Difference?
  • Marketers.dk (2017). Hvad er Affiliate Marketing? Mikael Rieck.
  • Min Investering (2020). Ejendomsinvestering for begyndere. Jonas Hansen
  • Penge og Frihed (2019). Passiv indkomst: 10 gode ideer til at booste din indkomst. Beile Grünbaum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *