I skrivende stund er Corona krisen over os.

Det har skabt en masse panik i markedet og vi ved alle hvor svært det kan være at se de dybe røde tal.

Det kan være fristende at trykke på salgsknappen og komme ud af markedet, inden at det bliver alt for slemt.

Men det kan ofte ende med at være den helt forkerte løsning.

Ender du med at sælge på bunden, så taber du en masse penge. Samtidig, går du også glip af de opture der kommer bagefter.

I stedet kan du se på krisen som en mulighed for at købe billigt op og styrke din langsigtede investering.

Krisen kan også være en god mulighed for at støtte de grønne initiativer der nemmere kan spire, når verden bliver nød til at rekonstruere sig selv under krisen.

Investering i krisetider
Investering under kriser kræver tålmodig navigation.

Kriser og konjukturer

I slutningen af 00’erne var det Finanskrisen. Før det kom dot.com boblen omkring årtusindeskiftet. Oliekrisen, Black monday og andre kriser tænker vi også på når vi hører ordet – hvis vi da ikke tænker tilbage på den store depression i 30’erne.

Ja faktisk har vi jævnligt oplevet store finansielle kriser, hele vejen tilbage til skiftet til papirpenge fra guld og sølv.

Ind i mellem har vi haft en masse korrektioner (>10 % fald fra toppen) og bear markets (>20% fald fra toppen). Større knæk i den opadgående kurve er en almindelighed og en selvfølgelighed i global økonomi.

I bogen Kriser, Krak og Kaviar af Lars Tvede kan du få denne historielektion i kriser og høre hvordan at der underlæggende er 3 konjukturbølger til grund for kriserne: Udbud / efterspørgselskonjukturen (~4-5 års cyklus), finanskonjukturen (~8-10 års cyklus) og ejendomskonjukturen (~18 års cyklus).

Den underlæggende pointe er, at jævnlige nedgange i økonomien er et almindeligt fænomen og i mange henseender er vigtige for at kunne fortsætte fremgangen. For eksempel bliver vi mere kreative, når vi også bliver begrænsede. Det politiske og finansielle systems rolle er ikke at forhindre nedgangene, men derimod at bløde toppene og bundene ud, så de menneskelige og økonomiske tab ikke bliver for voldsomme.

En anden pointe er også, at vi sjældent kan forudsige fremtiden. Både i forhold til systemiske nedbrud i den måde kapitalismen kører på (f.eks. finanskrisen) og i forhold til udefrakommende chok (f.eks. Corona virussen).

Det bedste du kan gøre, rent psykologisk, er at forvente at nedgange og kriser er en del af “hverdagen” i det økonomiske marked. Det at du reagerer roligt og rationelt før, under og efter, er enormt vigtigt for din egen investering under kriser.

Følg din strategi

Når du investerer under kriser, så er det vigtigt at du har en solid strategi og at du fortsætter med at følge den igennem.

Det værste du kan gøre er at lade dig rive med emotionelt og skifte strategi i øst og vest, når du bliver påvirket af de røde tal og de dårlige nyheder.

Hvor lang er din tidshorisont?

Hvornår du skal bruge pengene er altid et af de vigtigste spørgsmål for hvordan du formulerer din strategi.

Vil du gerne bruge pengene næste sommer på en ny bolig eller en ny garage? Så er det nok bedst at have få aktier i porteføljen. Under kriser er det helt umuligt at forudsige hvordan at markedet vil vende op og ned om få måneder, så her kan du ikke garantere noget.

Er du allerede blevet hårdt ramt af nedturen i porteføljen, så kan du starte med at kigge på, om du kan udskyde projekten som pengene skal bruges til, med et par år. Ligger det dog fast, så hold dig i stedet til sund fornuft om ikke at gå i panik. Det kan være at du skal rebalancere og måske skifte over til nogle flere kvalitetsselskaber, der har solid økonomi og stabil vækst.

Er din investering derimod langsigtet, så kan du i stedet udnytte krisen, som et godt tidspunkt at købe op på. Aktiemarkedet er historisk set altid kommet tilbage til nye højder. Det at købe op i nedgangstider kan accelerere din langsigtede opsparing. Her gør det jo ikke noget at markedet falder yderligere 10% i den efterfølgende periode, da du stadig har gjort et billigere køb end hvis det var helt oppe på toppen.

dow jones industrial average
Dow Jones Industrial Average (kilde: JK Collins)

Psykologien i en krisetid

Mantraet i investeringsverdenen har altid været køb billigt, sælg dyrt. Dette blev yderligere forstærket da den verdenskendte investor Warren Buffet ytrede: “Når andre panikker, så vær grådig. Når andre er grådige, så vær forsigtig”.

Selv om dette giver mening og er indprintet hos de fleste investorer, så kan de fleste af os alligevel ikke lade være med at blive revet med når det får alvor går kraftigt opad eller nedad.

aktiekøb og investering under kriser
Klassisk eksempel på investorens rationale under kriser.

Ovenstående graf viser hvordan psykologien ofte er med investering under kriser.

Du har teorien på plads, men følelserne ender med at løbe af med dig.

Derfor er krisen også ofte en god mulighed for at teste dig selv og dine egne følelser af. Dette kan du bruge til at definere din strategi fremadrettet. Når du har mærket på egen krop, hvordan at du reagerer, så ved du også hvordan at du skal agere i næste krise.

Bæredygtige investeringer under kriser

Som nævnt i historiefortællingen oven over, så mener det fleste økonomer at de faste nedgange i økonomien er en nødvendighed, for at vi kan bevæge os fremad.

For det første har kriser det med at luge ud i de mange virksomheder, som lever på grænsen og som ikke har ordentligt styr på deres sager. For det andet, så skaber begrænsningerne i økonomien nye innovationer og muligheder.

Noget som vi kan håbe på under Corona krisen er, at der bliver grobund for en masse grønne innovationer og virksomheder.

Hvis en masse “sorte” virksomheder bliver presset, så er der pludselig plads til en masse nye, som forhåbentlig lægger mere vægt på bæredygtighed end deres forgængere.

Dette kan du støtte ved også at købe op i de virksomheder, der arbejder for en mere bæredygtig fremtid.

Dette kan være gennem aktieopkøb i virksomheder, der direkte arbejder med for eksempel klima (ala vindmøller, solenergi eller skove). Det kan også være gennem andre virksomheder, som scorer højt i diverse bæredygtighedsmålinger (for eksempel Microsoft der har A++ i ESG rating).

Verden skifter
Verden forandrer sig altid. Dette bliver ofte accelereret efter kriser.

Afrunding

Har du en langsigtet strategi, så behøver du ikke gå i panik, selv om at der er røde tal over hele linjen.

Du kan i stedet se krisen, som en god mulighed for at købe billigt op og gøre klar til at accelerere din porteføljes udvikling, når det begynder at gå opad igen.

Krisen bør du samtidig bruge til at investere mere bæredygtigt, og udnytte at der er plads og mulighed til nye tiltag i tiden efter Corona.

Derfor kan du se bæredygtig investering under kriser, som en kærkommen mulighed for at styrke ikke bare planeten, men også din egen portefølje.

Kilder

  • Berlingske (2020). Martin Thorborg har ventet på en økonomisk krise i årevis: “Rent økonomisk er det en gave for mig”. Henriette Hejlskov.
  • Jyske Invest (2014). TV: Investering i krisetider – Lær af historien.
  • MSCI (2020). ESG Ratings.
  • Tvede, L. (2015). Kriser, Krak og Kaviar. Politikkens Forlag.

One thought on “Bæredygtig investering under kriser”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *