Mange danskere har heldigvis et ønske om at forbruge mindre og leve mere bæredygtigt.

Vi leder ofte efter tips til, hvordan at vi kan forurene mindre og dermed hjælpe til, at sænke den almindelige danskers skyhøje gennemsnit på 17 kg udledt CO2 per person om året.

At undgå flyrejser kan skære en del fra. At tage cyklen i stedet for bilen kan skære mere fra. Kødfrie dage, eller at blive helt vegetar, kan tage endnu mere. Men helt i nul kommer man jo nok aldrig.

Men hvad er så det her med at blive CO2 negativ?

De fleste offentlige institutioner, virksomheder og organisationer snakker nemlig om at blive CO2 neutrale. Men kan man overhovedet det? Og kan man gøre det endnu bedre?

I denne artikel argumenterer jeg for, hvordan at du faktisk selv kan blive ikke bare CO2 neutral, men faktisk kan tage ansvar for at rense mere CO2 ud af atmosfæren end du selv udleder.

CO2 neutral
Foto: Jenna Lee (Unsplash)

Kan man overhovedet være CO2 neutral eller endda CO2 negativ?

Teoretisk set er det meget vanskeligt, hvis ikke umuligt, at blive fuldstændig CO2 neutral.

Man vil som et individ og et væsen på kloden, altid forurene og udlede noget i løbet af sit liv, grundet ens behov for mad, varme, ly, selskab osv.

Det jeg i stedet snakker om her, er alle de plusser og minusser i regnskabet man kan gøre op, når man tæller alt det med, som man har ansvar for.

Derved bliver vi mennesker lidt specielle, fordi at vi internt har aftalt, at et individ kan eje et stykke landjord. Dermed kan vedkommende i en klimadiskussion altså tælle denne jord med også. Står der en skov på den landjord, så vil denne person formentlig være meget CO2 positiv – uanset hvor ubæredygtigt vedkommende ellers lever.

Det er en større videnskabeligt, filosofisk og politisk diskussion om vi faktisk kan gøre regnestykket op på denne måde. F.eks. kan en maskinproducent, der har optimeret alt i bæredygtig forstånd, og samtidig opkøbt noget skov, kalde sig CO2 neutral. Men virksomheden vil jo stadig forurene i sin daglige produktion. Det vil jeg dog ikke gå yderligere ind i her.

Pointen i forhold til denne artikel er egentlig bare, at når man anskuer regnestykket på denne måde, så kan du faktisk selv gøre meget for, at leve i plus, i stedet for i minus, på CO2 kontoen.

Det handler nemlig om, at leve mest bæredygtigt, med det som du har ansvar for.


Reklame:
Skift dine engangsprodukter ud med denne bæredygtighedsboks fra RelovedCPH.
De kæmper for at skabe bæredygtige alternative til dit forbrug og har netop åbnet butik på Nørrebro.


Sådan kan du blive CO2 negativ

Nedenunder følger en liste af større tiltag, som du kan bruge, for at blive CO2 negativ. Det er ikke et endeligt facit (og forudsætter som regelt at du i øvrigt lever relativt bæredygtigt i forvejen).

Vil du gå helt i dybden kan du også starte med at udregne din nuværende udledning på et af de mange tjenester der tilbyder dette. Det kunne for eksempel være den fra Climaider.

Klimahave

Den mest direkte måde at blive CO2 negativ på, er ved at eje et stykke land, som du har “fredet” til at hive CO2 ud af atmosfæren.

Det vil for mange bestå af en almindelig villahave, som du kan omlægge til at være god for naturen.

Alt for mange danskere har nemlig anlagt deres have sådan, at den næsten udelukkende består af græs og fliser. Det er virkelig ikke noget der batter meget i klimaregnskabet. I øvrigt er det også noget nær en biologisk ødemark.

I Informations klimapodcast ‘Den Grønne Løsning’ kan man høre hvordan at KU professoren Per Gundersen har omlagt sin have, så den binder i alt 6 ton CO2. Det svarer sig til en køretur rundt om jorden, eller en flyvetur tur / retur til Thailand. Bemærk dog, at det er en engangsgevinst.

Hvis du gerne vil omlægge din have til at være mere klima og biodiversitetsvenlig, så kan du nemt gøre flere af disse ting:

 • Plant flere træer og buske, der kan få lov til at vokse sig store
 • Du kan nøjes med gangstier af græs eller fliser og i stedet bruge de store arealer til blomsterbede – helst vilde blomster med danks oprindelse for insekternes skyld.
 • Lad haven stå og beskær kun når det virkelig generer dig og dine naboer. Spred dit haveaffald i haven.
 • Lad faldne stammer ligge i stedet for at fjerne dem.
 • Anlæg en lille dam eller lignende.

Der findes mange inspirationskilder på nettet og på Instagram, som går helt i dybden med de mange tips og tricks. Læs for eksempel med hos Signe Wenneberg eller Livsnyderhaven.

Endelig kan jeg virkelig også anbefale DR serien, Giv os naturen tilbage, der sætter fokus på hvad du selv kan gøre i din have.

Giv os naturen tilbage

Energiproduktion

Det næste du kan gøre er, at blive din egen energiproducent. I dag er det nemlig blevet utroligt nemt, for eksempel, at udstyre sit tag med en masse solceller.

En gennemsnitsfamilie i Danmark bruger i gennemsnit 1.600 kWh om året. Sammenligner man det med en moderne solcelle der producerer omkring 300 kWh om året, så skal du altså have omkring 6 solceller sat op på taget for at gå i nul.

Prisen ligger dog i nærheden af 100.000 kr. for en fuld opsætning med batteri, så det er ikke en ubetydelig investering. Men bliver du boende i en årrække, så får du efterhånden tjent pengene hjem og samtidig bidrager du til den grønne omstilling.

Det bedste ville være hvis vi alle kunne bidrage til elnetværket og sælge overskudsstrømmen væk. Der er vi dog ikke helt endnu, så får nu må det handle om at gå i nul på energifronten.

Andre energiforbedringer

Du kan med fordel kombinere denne investering med en større elektrificering af dit hjem. Det betyder, at du skifter dine produkter om fra at køre på fossil energi til at køre på el. Det kunne for eksempel være byttet fra en benzinbil til en elbil eller elcykel.

En anden investering kunne være i en varmepumpe, hvis det giver mening for din bolig. Her får du ligeledes en energivenlig måde, at varme dit hus op på. Den anden side af den sag er bedre isolation og tætningslister.

Endelig, så du kan investere i nogle af de smarte teknologier til hjemmet der er kommet de seneste år. Det kunne for eksempel være smarte termostater til bedre varmestyring eller fjernstyrede elpærer.

Bliv medejer af større solcelle- eller vindanlæg

Vil du for alvor blive CO2 negativ på den vedvarende energi, så kan du også holde øje med The Many. Her har du nemlig mulighed for at blive medejer af et solcelle eller vindanlæg, for et mindre investeringsbeløb.

De har tidligere kørt under navnet Brickshare, hvor jeg selv har investeret i en række af deres ejendomme.


Bemærk derfor også at ovenstående er et henvisnings-link, hvor vi begge får 250 kr. ekstra til investering ved oprettelse.

The Many vindenergi

Opkøb af skov

Bor du ikke et sted, hvor at du har mulighed for at anlægge en stor klimahave, eller kan lave større energiforbedringer til dit hjem, så kan du også blive CO negativ på en anden måde.

Det gælder nemlig din involvering i at sikre bestanden og genplantningen af skov og naturarealer rundt omkring i Danmark – og i resten af verden.

Dette er et emne som godt kan blive diskuteret, da nogle miljøaktivister anser for det være aflad. Forstået på den måde, at hvis du bare i øvrigt forurener på livet løst, så bør du ikke søge moralsk frelse i opkøb af skov andetsteds. Det er den udfordring der er i blandt mange virksomheders CO2 regnskaber.

Derudover, så gælder det også om at undersøge dit skov-mægler grundigt, således at du ved, at pengene rent faktisk går til det du tror at du køber.

Min egen holdning er, at der er en række organisationer med rent mel i posen, hvis projekter er værd at støtte på denne front. Det kunne for eksempel være Danmarks Naturfredningsforening eller Climaider.

Det bør dog være et supplement til dine øvrige klimahandlinger. Men det kan være en meget effektiv måde at blive CO2 neutral på, når du kommer dertil.

opkøb af skov

Afrunding

Klimakampen skal vindes på mange fronter og det er vigtigt at vi fokuserer på det hele. For at blive personligt CO2 neutral kræver det da også, at du gør en grundig indsats på følgende områder:

 • Sænker dit personlige CO2 forbrug
 • Hjælper til med en grøn klimahave, der kan binde CO2
 • Bidrager til energiproduktionen i dit eget hjem (og forhåbenlig andres på sigt)
 • Hjælper med at frede og plante skov rundt omkring i verden

Forhåbentlig vil disse trin inspirere andre til også at gå i 0, eller endda i minus, på CO2 fronten.

Kilder:

 • Bolius (2019). Smarte termostater til dit hjem. Stina Askholm Mellerup.
 • Climaider (2020). CO2-Beregner – Beregn dit CO2 aftryk.
 • CSR.dk (2020). Sinatur vil være Danmarks første CO2-positive hotelkæde. (Sponsoreret Indlæg).
 • Danmarks Naturfredningsforening (2020.) Vi arbejder for.
 • Energistyrelsen (2020). Varmepumper.
 • EWII (2020). Hvor mange kWh bruger en typisk husstand, og hvordan er mit forbrug sammenlignet med andre i tilsvarende boliger?
 • Livsnyderhaven (2020). Fra én have-entusiast til en anden – velkommen til mit univers.
 • Information (2020). Podcast om klima: Per Gundersens have suger lige så meget CO2, som en returflyvetur til Thailand udleder. Louise Schou Drivsholm
 • Signe Wenneberg (2020). Blog.
 • Solcellekonsulenten (2020). Ofte stillede spørgsmål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *