Et af de nyere begreber inden for bæredygtighed er tanken om at få skabt en cirkulær økonomi.

Traditionelt er vi nemlig vokset op i en lineær økonomi, hvor at man i ethvert produkts værdikæde går fra udvinding af råstoffer til produktfremstilling til udsmidning.

Vi har ganske vist krydret dette en smule med lidt genbrugsøkonomi (en mellemting) i forbindelse med pantindsamling og genbrugsbutikker herhjemme, men det udgør stadig en lille del af den samlede økonomi.

Derfor er mange bæredygtighedsbevidste mennesker begyndt at skubbe samfundet i retning af en mere cirkulær økonomi. En cirkulær økonomi er karakteriseret ved, at hoveddelen af de materialer vi udvinder, bliver genanvendt mange gange igennem sin levetid. Derudover er der også et firecifret milliard beløb af spare bare i Eurozonen, hvis dette får bare nogenlunde effekt.

Det helt store formål er, at få afhjulpet vores overforbrug af råstoffer i den første del af kæden og den problematiske udsmidning i slutningen af samme. Håbet er, at det giver planeten nok tid til at kunne genetablere sine ressourcer for året og afvende mennesker fra at bruge for mange begrænsede råstoffer.

Når du søger efter Cirkulær Økonomi på Google, så handler hoveddelen af søgeresultaterne dog om mulige politiske indgreb og opråb til virksomheder.

Derfor vil jeg i stedet prøve, at komme med nogle mere pragmatiske råd til dig derhjemme i forhold til, hvordan at du selv, som forbruger, kan bidrage til at skabe en mere cirkulær økonomi.

cirkulær økonomi
Eksempel på Cirkulær Økonomi. Billede: CSR.

Hvad indebærer en cirkulær økonomi

Nøgleordene er genbrug og genanvendelse, hvor at man i hele systemet udvikler måder hvorpå, at man kan forlænge råstoffets levetid.

Her er der flere ender af spektret. I den ene ende er vi meget tæt på forbrugeren og det enkelte produkt, hvor at idealet er, at produktet nemt kan genbruges igen, når ejeren ikke længere ønsker at anvende det. Helt ude i den anden ende, har man råstoffer, som kan blive omdannet til andre delkompenter, der kan bruges til en helt anden type produkter i sidste ende.

Derudover har vi indgangen og udgangen til systemet. I drømmescenariet behøver vi ikke at udvinde flere ressourcer, da vi allerede har nok genanvendte råstoffer i systemet. Energi kører 100% på vedvarende kilder. Vi behøver heller ikke at tænke over ressourcespild af råstoffer, som bliver nød til at forlade systemet.

Ind til at vi når drømmescenariet dog, må vi bestræbe os på at optimere udvindingen og mindske ressourcetabet på den mest bæredygtige måde.

cirkulær økonomi miljøstyrelsen
Udvidet model. Billede: Miljøstyrelsen.

5 tips til hvad du selv kan gøre

Selv om at det kræver forandringer på den helt store klinge rent politisk og økonomisk, så kan du stadig være med til at skubbe i den rigtige retning. Udover at hjælpe planeten, så er nedenstående tips også velegnet for din egen økonomi og velbefindende.

Lær at reparere dine egne ting

Det første råd er, at blive bedre til at reparere de ting du har derhjemme, i stedet for blot at smide ud og købe nyt.

Mange års konsumerisme har lært os, at det er nemmere bare at splashe for noget nyt, når dit udstyr går i stykker. Men i virkeligheden kan mange af dine ejendele faktisk få deres liv væsentligt forlænget.

Et godt sted at komme igang er, at lære dig selv, hvordan at du kan lukke huller i dit eget tøj og sy nye knapper i. Når du bliver komfortabel med de her mindre ting, kan du udfordre dig selv, ved at lære hvordan at du kan omsy dit tøj til helt nye looks.

En anden kategori er din elektronik. Her kan du for eksempel lære hvordan at du forlænger din computers levetid – både på software og hardware siden. På software siden kan du efter nogle års brug geninstallere styresystemet, for at få din computer til at virke som ny. På hardware siden kan du for eksempel rense maskinen for støv eller få opgraderet delkompenter for at give den ekstra hastighed. Sidstnævnte kan du sagtens få hjælp til, og vil stadig være noget der sparer dig flere tusind kroner, ved ikke at skulle købe ny maskine lige med det samme igen.

Det at kunne reparere dine egne ting og forlænge deres levetid, er en evne som du langsomt kan blive bedre og bedre til. Det er en nogle færdigheder, som du vil have med dig hele livet og som vil give dig utroligt meget livskvalitet. Samtidig er det jo både godt for bæredygtigheden og din egen pengepung.

Støt butikker der bidrager til den cirkulære økonomi

Det er altid en god idé at stemme med dine penge (fra begrebet ‘vote with your dollar‘).

Det betyder kort sagt, at de ting du køber, er med til at skabe mere efterspørgsmål inden for disse varer. Omvendt vil de ting du vælger fra, miste interesse fra producenterne. Dermed skaber du indirekte et incitament for producenterne til at designe deres produkter med en cirkulær økonomi i baghovedet.

Der findes også flere butikker, der samler produkter op fra flere producenter, der tænker i disse baner. Her kan du også på et dét plan støtte op om denne bevægelse.

I nogle tilfælde vil du skulle lave lidt research for at finde de mest bæredygtige alternativer. De fleste kan smide et grønt emblem på produktet, men alt efter dit eget engagement kan du prøve at dykke mere ned i producenterne og butikkernes produktionsflow.

Dette råd om udvælgelse støtter også op om det første råd. Nemlig at fokusere på at købe ting, der nemt kan repareres eller forlænges ved at udskifte delkompenenter.

Støt op om de eksisterende genbrugsmuligheder

En tredje måde hvorpå, at du kan støtte op om en cirkulær økonomi, er ved at maksimere de tiltag der allerede er sat i værk.

Det kunne for eksempel være ved at sortere dit affald i de mange forskellige skraldespande, som mange kommuner efterhånden deler affaldet op i. Det kan godt være at det er lidt upraktisk at skulle dele alting op, men det er noget der virkelig kan gøre en forskel i det lange løb og i vores kultur.

Det kan også være ved at blive rigtig god til, at udnytte den lokale genbrugsstation eller at sende mere af dit tøj til nødhjælp. For eksempel tager flere nødhjælpscontainere også imod ødelagt tøj, da de har indført metoder til at udnytte stoffet alligevel.

Et andet aspekt er også madmarkedet, hvor at du være med til at afværge en masse madspild, ved at være med i for eksempel Too Good To Go ordningen.

Du kan med fordel dykke ned i, og støtte op om, de mange muligheder der faktisk allerede eksisterer i dag. Potentialet er enormt, hvis der kommer en kritisk masse.

Udnyt loppemarkeder og byt/køb markeder frem for at smide ud

I forlængelse af genbrugstanken, så kan du også med fordel give de ting du ikke har brug for længere ekstra liv, ved at finde en ny ejer til dem.

Alt for mange ting bliver i dag sendt til afbrænding og det er et spild, da man kan blive overrasket over, hvor mange der kan finde gavn i dine gamle sager.

Du kan starte nemt ud med at lave en oprydning derhjemme, og forsøge at sætte nogle ting billigt til salg. Klassikeren er Den Blå Avis, men i dag er der også opstået et kæmpe marked på Facebook. Både i forskellige lokale grupper, men også i deres eget Marketplace.

Det kan endda være at du kan tjene en lille skilling, hvis du bliver god til at forsøge denne mulighed hver gang at du skal af med noget.

Genanvend dit affald på kreative måder

Endelig så findes der også mange kreative mennesker derude, som du kan blive inspireret af, i forhold til at genbruge dit affald.

For eksempel så kan du nemt bruge dine brugte æggebakker, til at skabe små plantehaver derhjemme.

Planter i æggekarton

Det betyder ikke at du skal omdanne hele dit hjem til en kreativ plantehave, men at der findes måder hvorpå, at du kunne få mere ud af “ingenting”.

Afrunding

Jeg håber at denne artikel har givet dig et lille indblik i mulighederne for en cirkulær økonomi, og hvad du selv kan gøre for at skubbe verden i den rigtige retning.

Som du kan se, så kan du nemt være med til at afhjælpe ressoureudfordringen og endda gøre det på en måde, hvor at du selv får direkte fordele ud af det.

Kilder

 • Bedre Livsstil (2018). Fire ideer til at gøre dit gamle tøj trendy igen.
 • Costume (2017). Sådan reparerer du huller i dit tøj. Josefine Klint.
 • Danmarks Naturfredningsforening (2019). Reparationscafeer udfordrer brug og smid væk kulturen.
 • Ellen MacArthur Foundation (2020).
 • Green America (2020). Vote With Your Dollar Toolkit.
 • Green Goods (2020). Bæredygtige produkter til hjemmet.
 • How to Geek (2017). How to Wipe Your Mac and Reinstall MacOS from Scratch. Justin Pot.
 • Husråd (2009). Brug dine æggebakker til at så i. Astrid.
 • Miljøstyrelsen (2020). Tips om sortering af affald.
 • PC Service Center (2020). Rens af PC – Rens af computeren.
 • Too Good to Go (2020). Red lækker mad og bekæmp madsspild.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *