En af de bedste måder du kan opnå finansiel frihed på her i livet er ved, at opbygge en værdiskabende formue.

At have en portefølje af aktiver, som konstant bliver mere værd over tid, tillader dig at kunne lægge dine bekymringer om økonomien væk. Den frigivne tid vil du kunne bruge på at opbygge en mere bæredygtig verden. Samtidig vil dine opbyggede midler bidrage til en mere ligelig fordeling af velstand i befolkningen.

Omvendt, hvis du i stedet bruger din indkomst på værditabende aktiver, så ender du hurtigt ud i en negativ spiral, hvor at du konstant skal spare for at få råd til de ting du drømmer om.

For eksempel, så bruger en typisk dansk familie ofte alt for store procentdele af deres økonomi på en lidt for dyr bil. Bilen har med det samme tabt en masse værdi så snart at den er kørt ud over kantstenen fra forhandleren – og det går kun nedad derfra med værdien.

I stedet kunne pengene være gået til en langt billigere bil (eller helst et mere bæredygtigt alternativ), og resten kunne være investeret i et værdiskabende aktiv.

Det samme gør sig gældende i mange mindre aspekter af din økonomi også: Køb af for meget tøj, som du ikke får brugt. Konstante opgraderinger af telefoner, fjernsyn og headsets. Spontane indkøb af tilfældige ting til hjemmet.

I sidste ende er din økonomi jo en haltende indikator for dine finansielle vaner.

Hvordan dette hænger sammen og hvordan du kan opbygge en mere værdiskabende formue, vil jeg gennemgå i denne artikel.

Værdiskabende formue
Vækst din formue langsomt, men sikkert.

Få gang i den passive indkomst

Et godt sted at starte er tankegangen omkring at få skabt en passiv indkomst.

Idéen er, at have flere forskellige indtægtskilder i dit liv, som ikke kræver at du aktivt gør noget for det. Modsætningen er aktiv indkomst, som jo hovedsageligt involverer, at du går på arbejde for at tjene pengene.

Den passive indkomst kommer i stedet fra noget som du har købt eller opbygget på forhånd, som så efterfølgende bliver ved med at tjene penge til dig lang tid fremover.

Et eksempel kunne være aktier, hvor at du i princippet køber retten til en del af en virksomhedens fremtidige indtjening. Her er det jo virksomhedens medarbejdere der aktivt gør arbejdet, for at du i sidste ende kan få en andel af det.

Et andet eksempel er at lave noget kreativt, ala skrive en bog, udgive et stykke musik, kode et stykke software osv. Her laver du en masse arbejde upfront, hvorefter du (forhåbentlig) bliver kompenseret økonomisk for det over tid, efterhånden som folk køber dit produkt.

Kombiner dine indtægtskilder

Selv om det at have en stor passiv indtægtskilde kan lyde utroligt tiltrækkende, så er det også ofte svært og hårdt, at opbygge nok til at du kan leve af det.

Derfor bør du i stedet tænke mere i retning af, at have flere forskellige kilder til indtægt, frem for bare at skifte fra aktiv til passiv indtægt.

Du kan for eksempel beholde dit arbejde (din primære indtægtskilde) og så supplere op med flere forskellige indtægtskilder ved siden af. Det kunne være bæredygtige investeringer, udlejning af en ekstra ejendom eller opbygningen af en sidegesjæft.

Dermed gør du dig langsomt mere uafhængig af din primære indtægtskilde, får en værdiskabende formue og friheden til at vælge de ting der betyder noget for dig.

Du kan også se det som en del af din opsparing. Du kan lægge nogle penge til side hver måned, som du sætter i aktier, eller bruger til at forbedre din forretning. Dermed opbygger du langsomt, men sikkert, større og større passive indtægtskilder.

Gæld i modsætning til indtægtskilder
Der er massiv brug for en bedre fordeling af velstanden i verden.

Den rige far vs. den fattige far

En af pionererne indenfor denne tankegang er Robert Kiyosaki, som udgav bogen Rich Dad Poor Dad tilbage i 1997.

Bogen centrerer omkring en undrende ung Kiyosaki, der kunne se sin vens far opbygge stor rigdom, gennem smarte investeringer og klog brug af penge. I kontrast stod hans egen far, som på trods af hårdt arbejde og gåpåmod, aldrig rigtig opnåede finansiel sikkerhed af nogen art.

Kernebudskabet er, at mens han egen far levede i det klassiske middelklassemønster med lån til stort hus, hurtigt være ude og købe bil osv., så fokuserede vennens far på aktier, boligudlejning og andre værdiforøgende aktiviteter.

Jeg vil især anbefale nedenstående video, hvor at han skærer tankegangen helt ud i pap.

Som du kan høre, så vil denne tankegang som grundlag for dine beslutninger markant kunne ændre din økonomi.

Eksempler på passive indtægtskilder

Som afslutning vil jeg opliste en række eksempler på aktiver som du kan udforske, for at opbygge dine passive indtægtskilder.

 • Udbyttebetalende aktier. Alle aktier er selvfølgelig værdiskabende, hvis du kan finde nogle der klarer sig godt. Hvis du dog fokuserer på indtægtskilder, så kan du med fordel gå efter de udbyttebetalende. Her opbygger du en portefølge af kvalitetsaktier, som med jævne mellemrum betaler en del af deres overskud (udbytte) ud til deres aktionærer.
 • Opkøb og udlejning af ejendom. En af de klassiske måder at opbygge en solid passiv indtægt er ved at opkøbe ejendom (som du ikke selv skal bo i) og efterfølgende udleje dem. Her får en du en stor månedlig indtjening, som langsomt med sikkert betaler dit lån af for investeringen i ejendommen. Dette kræver selvfølgelig en større startkapital og er derfor ikke for begyndere.
 • Ejendomsaktier (REITs). En nemmere måde at komme ind på udlejningsmarkedet for ejendomme er gennem REITs (Real Estate Investment Trusts). Det er kort, og meget firkantet, sagt en aktie i et boligselskab, som har en masse udlejningsejendomme i sin portefølje. Som medejer af selskabet får du andel af udbyttet (en del af lejeindtægten).
  Et alternativ er portaler som Brickshare, hvor du for et mindre beløb kan blive medejer af en specifik ejendom i f.eks. København eller Århus (Dette er et henvisningslink, hvor at du får 250 kr. ekstra til investering ved oprettelse).
 • Opbygning af en sidegesjæft. Dette er hvor at du ved siden af dit normale arbejde, opbygger en form for B-indkomst. Den aktive pendent ville være at tage et ekstra job ved siden af. Ofte er det en form for hobby, som man har fundet ud af at tjene penge på. Det kunne for eksempel være en blog eller en webshop inden for dit interesseområde.

Konklusion

Ved at få skiftet din tankegang mod en at opbygge en værdiskabende formue frem for at eje værditabende aktiver, så du kan fundamentalt ændre din økonomi.

Hovedpointen er at fokusere på flere forskellige indtægtskilder (gerne passive), som kan frigive dig for begrænsningerne i det typiske arbejdsliv.

Den frigivne tid og de ekstra midler vil du i stedet kunne bruge på, at gøre de ting som du har lyst til. Allerhelst skulle du gerne få frihed til at skabe en mere bæredygtig verden for dig selv og andre.

Kilder

 • Brickshare (2020). Brickshare.dk.
 • DR (2015). Så hurtigt falder din nye bil i værdi. Trine Heilmann.
 • DR (2016). 5 råd: Sådan bliver du selv mere bæredygtig. Hanne Kokkegård og Thomas Tjearandsen.
 • Finans.dk (2018). Højrefløjens ulighedsfornægtere skader dansk økonomi. Kristian Wiese.
 • Min Investering (2020). Ejendomsinvestering for begynder (2020). Christian Due.
 • Morningstar (2005). Opbygning af porteføljer. Ricky Steen Rasmussen.
 • Nareit (2020). What’s a REIT or Real Estate Investment Trust?
 • Nordnet (2020). Udbytteguiden – Maksimer dit udbytte i 2020.
 • Penge & Frihed (2019). Passiv indkomst: 10 gode ideer til at booste din indkomst. Beile Grünbaum.
 • Rich Dad Poor Dad (1997). Robert Kiyosaki. Business Plus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *