Bæredygtige investeringer er blevet meget populært i de senere år, hvor begrebet især tog fart under Corona lockdown. Dette er en fremragende nyhed, da det betyder at der nu er lagt et stort pres på de globale virksomheder for at blive mere bæredygtige, hvis de gerne vil have investorenes penge.

Investeringstrenden har samtidig resulteret i himmelflugt for mange af virksomheder der arbejder “direkte” med bæredygtighed. Det kunne for eksempel være vindmølle- og solcelle producenter. Udfordringen ved dette er, at det er blevet sværere at investere i disse aktier, hvis man leder efter vækst. Idéen om at f.eks. vedvarende energi bliver den dominerende energikilde er simpelthen allerede indprist i aktiernes værdi.

Lytter man til investeringseksperter hos f.eks. Millionærklubben, så snakker de også om, at der måske kan være en bedre investeringscase i at finde sorte selskaber der prøver at blive grønne, end at købe dem der allerede er steget markant i aktiekurs.

Alt i mens dette foregår, så har den danske udbyder Sparindex netop lanceret 3 nye bæredygtige indeksfonde, hvor du som køber kan følge et såkaldt i klimaindeks:

Fondene følger et klimaindeks, der er helt nyt og særligt udviklet til disse fonde, i samarbejde med indeksudbyderen MSCI. Målet er at løfte standarden for bæredygtige indeks og sikre investorerne en eksponering mod selskaber, der gør en ekstra indsats for miljøet. Klimaindekset sikrer overensstemmelse med både målene i Paris-aftalen og kravene for at blive Svanemærket.

Sparindex

Spørgsmålet er så nu, om det kan give bedre mening at investere i disse brede fonde, eller om du stadig kan opnå et godt afkast af at investere i enkeltaktier (Både for et økonomisk- og bæredygtighedsperspektiv)?

I denne artikel vil jeg forsøge at gennemgå dine muligheder, og forsøge at guide dig frem den løsning der passer bedst til dig.

Bæredygtige indeksfonde
Foto: Unsplash (Efe Kurnaz)

Hvad er bæredygtige indeksfonde?

Generelt når man handler med aktier, så er der to overordnede måder at man kan gøre det på. Enten så kan man gøre det på en klassiske måde, hvor du køber aktier i et enkelt firma, eller også kan du købe samlede indeksfonde / ETF’er. Enkeltaktier betyder at du ejer en lille del af en enkelt virksomhed, mens at indeksfonde i praksis betyder at du ejer en andel af en pulje af virksomheder. For eksempel kan du eje Vestas og Ørsted enkeltvis, men du kan også vælge at følge hele det danske C25 indeks på én gang.

I virkeligheden efterligner en indeksfond egentlig bare markedet, som indekset tracker og derfor kan der være små variationer fra det egentlig marked. Jeg vil dog ikke gå dybere ned i definitionsnuancerne her.

‘Bæredygtighed’ bliver så sat foran ordet, når vi taler omkring indeks, som primært følger bæredygtige virksomheder, ud fra visse kriterier. Det kan være et ret bredt begreb, da der er mange måder hvorpå at en virksomhed kan være bæredygtig eller “grøn” på. I min gennemgang af 5 eksempler på grønne aktier, kan du for eksempel se at det ikke kun er vindmølleproducenter, der kan være bæredygtige. Det kan også være at en virksomhed har ligestilling på bestyrelsesgangene, eller efterlever gode sociale værdier.

ESG systemet

Der er mange måder at måle og differentiere virksomheder på baggrund af dette, men en af de mest udbredte er MSCI’s ESG ratings. Her måles virksomheder på baggrund af deres miljømæssige-, sociale- og governancemæssige bæredygtighedsniveauer. Det ender ud i en rating på mellem CCC og AAA:

De værste syndere ender i bunden af skalaen, mens hovedparten ender et sted i midten. Der er dog også enkelte selskaber, der ender helt oppe i den høje AAA, hvis de eksellerer i flere forskellige katogier.

Det er netop dette ratingsystem, som Sparindex benytter til at udpege hvilke virksomhedstyper, der skal følges i deres bæredygtige indeksfonde.

Går man ned i dokumentationen, så kan man se at de medtager den øvre halvdel af virksomhederne i deres pulje (Fra BBB og opefter). Det betyder, at du ikke nødvendigvis kun får “best in class”, men får et bredt udsnit af den gode halvdel. Dette er formentlig for at få en bedre diversificering og et bedre afkast.

Indekset indeholder altså både nogle af de bedste, så som Microsoft, NVIDIA og Vestas, men også et firma som Amazon. Sidstnævnte er gode til nogle bæredygtige ting, men scorer rigtig lavt på f.eks. arbejdsforhold for medarbejderne. MSCI har et værktøj, hvor at du selv kan slå de enkelte (store) virksomheder op.

ESG systemet er ikke perfekt, da det har en tendens til at favorisere de store virksomheder og der er usikkerhed omkring måleteknikkerne i de forskellige kategorier. Men det er et pejlemærke, der forhåbentlig bliver bedre over tid.

Hvorfor vælge bæredygtige indeksfonde?

Grønne investeringer er blevet rigtig interessante, hvis man gerne vil med på bølgen omkring omstillingen til vedvarende energi. Dette kan man også se i udviklen af en af verdens mest populære ETF’er iShares Global Clean Energy indekset, som følger de 30 største virksomheder, der arbejder med bæredygtig energi. Her satser du som investor ikke på et enkelt firma, men på temaet omkring vedvarende energi i det hele taget.

Netop det med at satse på temaer er det som er fondenes og ETF’ernes store styrke inden for bæredygtighed. Det er dog ikke kun vedvarende energi der er interessant her, da verden bliver ikke rykket hurtigt nok, hvis det kun er her at pengene bliver lagt.

Derfor kan der være rigtig stor forandringskraft i at satse på brede bæredygtige indeksfonde. Det betyder at pengene bliver lagt i de virksomheder, der er opmærksomme på flere temaer, så som CO2 aftryk, miljø, arbejdsforhold, ligestilling og generelt bare det at opføre sig ordentligt.

De virksomheder, der falder uden for disse kriterier, vil blive mindre attraktive for investorerne, og derfor have incitament til at forbedre forholdene. Der vil også være en effekt i toppen af feltet, da der konstant vil blive sat nye barer for hvad “best in class” betyder, efterhånden som de dårlige og de middelmådige forsøger at blive bedre.

Hvorfor vælge en indeksfond i det hele taget?

Indeksinvestering er generelt anbefalet til de investorer, der ikke har tid, lyst eller evner til, at følge med i en portefølje at enkelte virksomheder. Det kræver noget af dig, at kunne analysere virksomheders økonomi og potentiale, samt at kunne følge med i nyhedsstrømmen fra en diversificeret portefølge. At købe et indeks der “bare” følger et bestemt marked er en væsentligt enklere tilgang.

Afkastet er til gengæld kun “gennemsnitligt”, da du jo får alt det bedste og det værste fra det marked du følger. Både de vildeste succeshistorier, og de hårdeste konkurser. Derfor bruger mange investorer enkeltaktier til at “slå markedet”, hvor de selv udvælger de virksomheder de tror mest på. Fordelen ved indekset er dog, at det er selvrensende. Det betyder at når en virksomhed i markedet går konkurs, eller falder uden for kriterierne, så bliver den bare erstattet af en anden der klarer sig bedre.

På den måde er indeksinvestering en god måde, at komme i gang med et nyt marked på, eller det at investere i det hele taget. Ingen investering er risikofri, men dette kan dog være en nemmere tilgang end så mange andre.

Sådan investerer du i bæredygtige fonde

I Danmark er udbuddet ikke så stor, men netop de 3 nye fonde fra Sparindex er et godt skridt på vejen. Disse kan du investere i, enten direkte gennem en konto på deres hjemmeside (det bagvidliggende system er fra Saxobank), eller gennem Nordnet.

Sparindex har i mange år også haft en anden bæredygtig fond, nemlig DJSI World, som følger selskaber med AA score, eller højere, blandt verdens største virksomheder. Her får du lidt smallere diversificering, men til gengæld fokus på de mest bæredygtige virksomheder.

På Nordnets side kan du også investere bredt i mange udenlandske ETF’er, heriblandt førnævnte iShares Global Clean Energy. De mange muligheder kræver noget mere research, så husk at gøre dit hjemmearbejde. Dette betyder at du skal gennemlæse dokumenterne og forstå præcis hvilke selskaber og kriterier for udvælgelse der ligger heri. Se gerne om du kan finde noget omtale af ETF’erne også. Endelig så sæt dig ind i skatteforholdende, da der kan være forskellige beskatningsregler alt efter hvilket land ETF’en er placeret i.


Reklame:
Ved du hvor meget dine investeringer skader miljøet? Få en gratis ESG-analyse af dine investeringer her:


Afrunding

Jeg håber at du har fået lidt mere blod på tanden i forhold til at kaste dig ud i denne form for bæredygtig investering. Det er noget der har potentiale til at gøre en kæmpe forskel i verden.

Samtidig har det vist sig at være en profitabel investeringsform, som sagtens kan give dig et solidt afkast over mange år, efterhånden som verdens virksomheder omstiller sig til den grønne virkelighed.

Husk at gøre dit hjemmearbejde inden du investerer dine hårdt tjente sparepenge. Smid gerne en kommentar nedenunder, hvis du har nogle tanker og spørgsmål til dette.

Kilder:

  • Berlingske (2020). Første afkast: Grønne investeringer giver mere til pensionen.
  • Danske Invest (2020). Forstå en indeksfond på to minutter.
  • Deloitte (2019). Bæredygtige Investeringer. December 2019.
  • Investu (2021). Indeksfond guide i 2021.
  • Millionærklubben (2021). Podcast: Stor regnskabsuge og kinesisk nytår. 8. februar 2021.
  • Sparindex (2021). Nu kan du investere i Danmarks første Svanemærkede indeksfonde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *