Minimalisme, som begreb, så først dagens lys i kunstens verden. Her blev den defineret ved, at man skar udtryksformer som musik, billeder eller tekst, ned til de mest simple udgaver.

Siden er minimalisme dukket op som et livsstilsbegreb, som nok er det du har hørt mest om. Her handler det om, at fjerne så meget unødvendigt indhold fra sit liv, som muligt.

Det endelige formål er, at kunne finde ro og fred i sit liv, ved kun at fokusere på kvalitet og det vigtigste for en selv.

Disciple inden for sidstnævnte beskriver minimalisme som værende:

  • At eje færre ting
  • At være bevidst om det
  • At være fri fra manien om at måtte eje
  • Frihed fra den moderne verdens fart og stress
  • Friheden fra være splittet mellem forskellige identiteter
  • En modkultur
  • At være en intern, frem for ekstern proces
  • At være opnåelig

I denne Sustainable Freedom kontekst, skal minimalisme dog ses som en mindre radikal tilgang. Her fokuseres der i stedet på hvordan, at du kan hjælpe både dig selv og verden, ved at fokusere mere på kvalitet og kreativitet, frem for kvantitet og konsumerisme.

På den måde kan man anskue minimalisme for at handle om at have en tilpas mængde ejendele, frem for en minimal mængde ejendele.

Det går godt i sammenspil med vores guide til finansiel uafhængighed. Her får du dybere indsigt i hvad der betyder noget for dig og hvordan at du rammer en optimal balance i din hverdag.

Minimalisme

Hvordan du får en mere minimalistisk hverdag

Sæt en prop i hullet

Det bedste sted at starte er at begrænse fremtidige køb af ting du ikke har brug for.

Du behøver altså ikke at gå fuld Marie Kondo fra starten af. Du kan blot nøjes med at tænke mere over, hvilke køb du foretager dig fremadrettet.

En rigtig god tommelfingerregel, som du kan benytte dig af er:

’Hver gang at du overvejer at købe noget (udover hverdagsfornødenhederne), så vent en uge med at gøre det. Hvis du stadig føler et behov for at købe om en uge, så er det vigtigt nok’.

Fokus på kvalitet

En anden rigtig god måde at leve mere minimalistisk er ved at købe noget af bedre kvalitet, frem for flere køb af noget af lavere kvalitet.

Det kunne for eksempel være sko. Hvis du køber et fantastisk par til 1.000 kr. der kan holde i flere år, så er det bedre end køb af 4-5 sko til 200 kr., som du alligevel kun bruger en halvsæson. Du får dermed en vare som betyder mere for dig og som kræver langt mindre af systemet.

Her kan det være særligt gavnligt at benytte sig af det store anmelder-univers, som der er på nettet. Her kan du, især inden for teknologi køb, gøre dig nogle fantastisk køb, som kan holde i mange år. Du behøver blot at sætte lidt tid af til research og Google arbejdet, men i sidste ende slipper du måske for at skulle udskifte dit ødelagte grej igen og igen.

Oprydning

Du behøver ikke nødvendigvis at have et rodet hjem. Bare det, at du har en masse ting og sager, som du aldrig bruger, gemt væk i skabe og rum, kan være utroligt belastende for dit sind.

Du kender sikkert følelsen af at rydde op, hvor hjernen frigiver en masse af de gode stoffer for det, og du føler dig helt lettet.

Det samme kan du opnå på mere permanent basis, ved at have et simplere hjem, hvor der er mere struktur og du ved at du har brug for de ting, som du har liggende.

For eksempel, så viser undersøgelser at du sover meget bedre i et simpelt og rydeligt soveværelse, frem for at have alverdens ting stående fremme af opbevaringsmæssige grunde.

Derfor kan det være en god øvelse at sætte en weekend af til at rydde lidt ud i de mange ting, som du alligevel aldrig får brug for. En god regel for dig selv kan være at forestille dig at du skulle til at flytte: ‘Vil du virkelig gerne pakke dette ned og gemme det, eller er det nemmere at skille sig af med det, med det samme?’

Det er ikke sikkert, at alt bare skal i skraldespanden. Det kan nemlig være fint at undersøge hvilke ting du kan afhænde på f.eks. Den Blå Avis. Alternativt kan du sætte det ud på vejen (det kan ofte gå hurtigt at nogle opdager, at der er gratis gode sager).

Derudover bør du selvfølgelig undersøge markedet for genbrug og indlevering. Her er tøjcontainere et oplagt eksempel på noget, som kan være meget svært at sælge videre, men som nogle andre i verden kan få meget mere ud af.

Den lille guide til minimalisme - forlaget penge
Betalt Partnerskab: Vil du endnu mere i dybden med minimalisme, så kan jeg bestemt anbefale denne guide til de psykologiske begreber og praktiske tiltag du kan gøre.

Gå på opdagelse i den bæredygtige verden

En fordel ved at fokusere på minimalisme, kvalitet og bæredygtighed er, at du opdager de mange fantastiske produkter, der findes på markedet.

Der er nemlig mange der forsøger at spekulere i, hvordan at man kan lave de samme forbrugsgoder mere bæredygtige.

Et eksempel er Pelacase, som laver fantatiske og flotte covers til mobiltelefoner ud af indsamlet plastikaffald fra verdens strande. Dermed får du et solidt produkt, der samtidig forsøger at få det bedste ud af en dårlig situation i verden. De sender det tilmed til dig i Danmark på en bæredygtig måde.

Pelacase bæredygtige covers til telefoner

Et andet eksempel kunne være for eksempel genbrugelige ørerensere, som for eksempel dem fra LastSwab.

Her får du bare en enkelt ørerenser, som nemt kan skylles og bruges igen og igen. Sådan undgår du, at have et konstant forbrug af plastik rensere, der bare ryger direkte ud i affaldspanden.

LastSwab genbrugelige ørerensere

På denne måde findes der utroligt mange bæredygtige alternativer. Det kunne også være opvaskebørster, sugerør eller klude, som du kan benytte igen og igen.