Et af de primære formål med Sustainable Freedom bloggen er at synliggøre synergierne mellem en øget økonomisk frihed og en mere bæredygtig livsstil.

Det kan dog til tider syntes lidt uklart, hvordan at de synergier egentlig opstår. Det er jo to vidt forskellige områder uden nogen umiddelbar sammenhæng. Nogle vil endda argumentere for, at en forstærket privatøkonomi blot vil føre til endnu mere forbrug og brugte ressourcer ude i de danske hjem.

Derfor ville jeg gerne bruge artiklen her på at tydeliggøre, hvorfor at det egentlig giver mening at hjælpe både din og andre læseres privatøkonomi, og hvordan at det faktisk kan ende med at give gode grønne sideeffekter.

Privatøkonomi og klima

Hvad har privatøkonomi med bæredygtighed at gøre?

En af de grundlæggende teorier tager udgangspunkt i Maslows behovspyramide.

Du kender sikkert godt idéen om, at mennesker først skal have opfyldt deres basale behov for føde, vand og søvn, før at de kan bevæge sig længere op i pyramiden.

Maslows behovspyramide

Pointen i denne her sammenhæng er, at hvis man som individ eller familie skal bruge alt sin energi og fokus på at få opfyldt sine behov længere nede i pyramiden inden for en stram økonomi, så er der ganske enkelt ikke tid og energi til at agere på problemer længere oppe i pyramiden, såsom klima og bæredygtighed.

Lever du generelt et liv med få midler, så der ikke nødvendigvis råd til at spise økologisk eller købe kvalitetsprodukter, for slet ikke at tale om at investere et eventuelt overskud i bæredygtige aktiver.

Dette er faktisk virkeligheden for rigtig mange danskere, og derfor bliver de samfundsmæssige og globale problemer skubbet til en anden dag. Det samme fænomen ses helt oppe på det politiske niveau, hvor økonomi og umiddelbare problemer skubber de langsigtede løsninger i baggrunden til næste valgperiode.

Det overordnede mål er derfor at kunne frigøre flere danskere til at kunne fokusere på behov længere oppe i behovspyramiden, så flere kan hjælpe med at skubbe i den bæredygtige retning. Der er heldigvis mange måder at gøre dette på, og denne blogs bidrag er ganske enkelt, at komme med solide økonomiske råd, som alle let kan følge.

En bæredygtig levevej med flere penge mellem hænderne

Mange er dog bekymrede for at øget global velstand blot øger presset på klimaet, da flere vil begynde at forbruge mere. Det er primært rettet mod den voksende middelklasse i Asien, Afrika og Latinamerika, men kan også godt overføres til herhjemme.

Flere penge mellem hænderne betyder jo flere producerede og købte produkter, flere flyrejser, længere bilrejser og større kødforbrug. Så giver det ikke mening at beholde de økonomiske tips inden for elitens kredse indtil vi har løst klimaudfordringen?

Nej.

Det handler om at gå forrest, og vise hvordan at en bred befolkning kan leve mere bæredygtigt, selv med flere midler til rådighed.

En af kernemetoderne til at opnå den øgede velstand, kommer da netop også fra skiftet til en mere bæredygtig levevej. Der er mange penge at spare for den gennemsnitlige dansker ved at:

 • Erstatte kød med bønner, soja og bælgfrugter
 • Tage cyklen eller toget i stedet for bilen. Eventuelt bruge en delebilsordning.
 • Bruge naturen og billige oplevelser mere i stedet for at købe flere produkter
 • Lære at reparere sine ting i stedet for at købe nyt
 • Spare på strøm, vand og varme, hvor det er muligt.
 • Leve sundere, så unødvendige medicin- og tandlægeregninger ikke bliver hverdag på sigt.
 • Osv.

Hvis dette bliver en mere udbredt kultur og levevej, så kan det medbringe markante besparelser for både privatøkonomierne i landet og klimaet.Afrunding

Den primære drivkraft bag dette er heldigvis, at det ikke bare skal komme fra danskernes rene hjerter og gode intentioner. Som nævnt tidligere, så vil dette i den barske hverdag blive skubbet i baggrunden af reelle økonomiske udfordringer. I stedet er der en mærkbar økonomisk og personlig gevinst at hente ved at leve på denne måde. På den måde kommer den klassiske jagt på personlig vinding ikke på bekostning af det fælles gode. I stedet er der en synergi for alle.

Sagt på en anden måde, så vender vi det økonomiske incitament fra at arbejde imod bæredygtighed, til at arbejde med det. Det er der en enorm kraft bagved.

Kilder:

 • Bæredygtig.nu (2021). Tænk bæredygtighed ind i dit vedligehold og spar penge.
 • DR (2021). Indiens voksende middelklasse kræver aircondition og køleskabe: Får hårdt brug for danske vindmøller. Marie Sæhl.
 • Factfullness (2018). Hans Rosling. Hodder & Stoughton General Division.
 • Samvirke (2021). Er det bedre for klimaet at investere grønt end at droppe kødet? Kristian Herlufsen
 • Wikipedia (2021). Maslows Behovspyramide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *