Et af de store problemer her i verden er den stadigt stigende ulighed i verden.

De rige bliver konstant rigere og de fattigere bliver konstant fattigere. Det er en af de kedelige konsekvenser af den kapitalistiske konsumerisme, som vi har levet i siden 2. verdenskrig.

Det skaber katastrofale konsekvenser for en enorm mængde mennesker her på jorden. Derfor har det også fået sin egen plads som nr. 10 på FN’s liste over verdensmål.

Det at mindske uligheden i verden bliver dog hurtigt et fluffy begreb, for mange af os almindelige borgere. Vi kan nemmere forstå hvordan at vi skal spare på plastikken eller flyrejserne, for at afhælpe klimaet.

Men det med at skulle sænke uligheden virker som noget, der er forbeholdt politikkerne på Christiansborg. Her er det ikke sikkert, at din bedste tid er brugt på at campere ude foran, med budskaber om højere mindsteløn og differentieret skat.

De store politikske greb er uden tvivl et af de vigtigste redskaber, til at klare dette problem. Men det betyder ikke at vi ikke kan bekæmpe uligheden på andre fronter. Derfor begynder der nu at komme mere fokus på, hvordan at man som individ kan skubbe i den rigtige retning.

I denne artikel vil jeg prøve at komme med nogle mere pragmatiske råd til, hvordan at du selv som borger, kan være med til at skubbe i den rigtige retning.

mindske uligheden i verden

Demokratisering af økonomien

Et af de største virkemidler for at mindske uligheden, som jeg kan komme i tanke om, er de muligheder der begynder at komme inden for privatøkonomien.

De seneste udviklinger inden for online investeringer har gjort det meget nemmere, som almen borger, at indtræde på det globale finansmarked. Det er nemlig her, at verdens rigdomme bliver distribueret.

Jeg forstår dog godt at det kan føles som om, at markedet er noget der er forbeholdt de rigeste mennesker og de store konglomerater. Faktisk viser forskning, at de seneste årtiers fremgang på aktiemarkedet skyldes et omfordeling af pengene fra arbejderne til investorerne – og ikke økonomisk vækst som tidigligere.

Internettet, og især innovationen på området efter finanskrisen, har dog heldigivs åbnet markedet op for den brede befolkning også. Nu er det kun kulturen omkring investering af privatøkonomien der halter. Mange af os er opflasket med at for eksempel aktiemarkedet er et stort lotteri og at det er farligt at gamble med sine penge på den måde. Det er et af disse greb der afholder de fleste fra at indtræde på markedet (og i stedet bruge pengene på faktiske lottekuponer nede i kiosken). Resultatet er, at overskuddet i verden, går til de få investorer tilbage – top 1%.

Hvilke muligeder har jeg?

Med de seneste udviklinger inden for området, tænker jeg for eksempel på muligheden for at investere over nettet, samt innovationerne inden for crowdsourced ejendomme eller crowdsourced lån. Lad os tage dem en af gangen, for at se hvordan at de kan mindske uligheden:

  • Investering i aktier og obligationer. Hvor at man tidligere skulle have sit depot i banken, så findes der i dag flere online aktiedepoter, hvor at man nemt kan handle med aktier og obligationer. Herhjemme har vi for eksempel Nordnet og Saxobank til individuelle papirer, mens alle bankerne efterhånden har let tilgængelige og billigere muligheder for at investere i index (for eksempel Danske Banks June, Nordeas Nora eller Sparindex). Prisen er lav og du kan komme i gang med at investere helt ned til 100 kr af gangen. OBS: Tilgængeligheden sætter så også større krav til dig selv, om at læse ordentligt op på aktieinvestering, inden at du går i gang.
  • Crowdsourced Ejendomme. Et af de klassiske måder at opbygge rigdom på er gennem ejendomme. De fleste investerer i deres eget hus eller lejlighed, men det at drive udlejningsejendomme ved siden af er faktisk en kæmpe indtægtskilde. Men, at skulle smide flere hundredetusind kroner up front for at låne til ekstra ejendomme i banken er dog en investering, der holder de fleste mennesker ude af markedet. Derfor er der nu kommet muligheden for at gå sammen i et fællesskab, om at købe ejendomme. Sider herhjemme som Brickshare, prøver nemlig at demokratisere ejendomsmarkedet, således at du kan eje ejendomme for helt ned til 5.000 kr. Herfra får du et tilsvarende beløb hver måned udbetalt hver måned fra lejeindtægten.
  • Crowdsourced Lån. En af de seneste innovationer på markedet er muligheden for at blive en del af lånemarkedet. Det at låne penge ud mod en rente er en af de fundementale principper i verdensøkonomien – men har indtil nu været forbeholdt stater, banker og store virksomheder. Nu er der så kommet en masse sider så som Mintos, hvor at du kan fordele meget små beløb til en masse forskellige lån rundt omkring i Europa – og få tilsvarende renter tilbage. Det er noget der har stort potentiale for at mindske uligheden på markedet. Er du begynder på investeringsmarkedet vil jeg dog lige se denne mulighed an først, da det først er blevet populært efter Finanskrisen og endnu ikke har modstået en stor økonomisk krise som princip.

Derudover så har internettet gjort det meget nemmere, at sælge sin kreativitet på nettet. Hvad end du har en blog, en webshop, en YouTube kanal, Instagram konto m.v., så er det i dag meget nemmere, som individ, at få andel i de globale kunder og annoncekroner. Dette er den del aktive del af indsatsen, hvorimod at investeringerne for oven er passive.

sænke uligheden

Spred budskabet

Jeg håber at de nævnte muligheder giver dig blod på tanden, hvis du gerne vil have mere andel i de globale markeder og selv bringe dig på banen. Det handler simpelthen om at få fordelt pengene ud til arbejderne igen. For at mindske uligheden generelt kræver det dog, at vi får flere med vognen.

Det er en af grundene til at jeg selv driver denne blog. Det handler om at få udbredt dette kendskab til muligheder og få forandret kulturen omkring ikke at være bange for at investere, eller tage sin andel af det globale marked.

Derfor kan du selv gøre rigtig meget ved blot at dele interessen indenfor dette felt, ligesom du sikkert også deler en masse gode tips til at være mere bæredygtig.

Vi kan alle bekæmpe uligheden i verden. Og vi kan gøre det i dag, uden at skulle vente på politikkerne. Forhåbentlig kan det over tid, skabe en sneboldseffekt af viden, der rammer de fattigste i verden også.

Kilder

  • BerkelyHaas (2019). How the stock market is fueling the wealth gap: Q&A with prof. Martin Lettau. Sam Zuckerman.
  • FN (2020). Mål 10: Mindre ulighed. Verdensmålene.dk
  • Frinans (2017). Crowdlending med Mintos.
  • Halfdann Timm (2016). Ejendomsinvestering: Jeg har købt 6 ejendomme på 18 måneder – det har jeg lært.
  • Investopedia (2019). Consumerism Definition. Jim Chappelow.
  • The Atlantic (2019). How Individual Actions Affect Economic Inequality. Joe Pinsker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *