Når vi taler om minimalisme, så handler det ikke nødvendigvis bare om, at rydde op og smide ud derhjemme. Det endegyldige formål er nemlig ikke, at skulle leve på en sten med nogle ganske få ejendele.

Minimalisme handler i stedet om, at skære livet mere ind til de elementer, der er vigtige og giver mening for dig. Selvom du måske tænker, at det er sådan at du allerede lever i dag, så er det nemt at falde i konsumerismens fælder alligevel.

Derfor vil jeg i denne artikel prøve at illustrere for dig, hvordan at du med nogle få enkelte ændringer, kan få mere mening ind i din tilværelse og samtidig spare penge med minimalisme.

Der er nemlig utroligt mange bæredygtighedsmæssige og privatøkonimiske fordele, ved at leve på efter disse principper, når du først kommer i gang.

spare penge med minimalisme
Foto: Sarah Dorweiler (Unsplash)

Start med et købestop

Den mest åbenlyse måde, at undgå at bruge penge på, er ved at holde op med at bruge dem.

I denne sammenhæng, handler det dog mere om, at undgå at få flere unødvendige genstande ind i huset. Sæt en i prop i hullet og brug i stedet pausen til at tænke over, hvad der giver kvalitet og glæde til dit liv.

En rigtig effektiv måde, at få mere kvalitet ind i hjemmet, er nemlig ved at stoppe op og tænker over, om du nu virkelig også har brug for de ting, som du netop er ved at købe. Gode spørgsmål til dig selv i de situationer er:

 • Er din købelyst baseret på et oprigtigt behov eller er det bare en impuls?
 • Hvad bidrager købet med i hverdagen?
 • Har du flere af samme slags allerede?
 • Hvor mange gange kommer du til at bruge den? (Kan du låne i stedet?)

Købestop handler ikke om, at du aldrig må købe tøj, udstyr eller andre materialistiske genstande igen. Det sikrer dig blot for, at du ikke køber en masse ting, som du ikke har brug for og må smide ud igen, efter en relativt kort periode. Det er et af de mest effektive værktøjer til at spare penge med minimalisme, der findes.

Samtidig lærer det dig også, at sætte mere pris på de ting, som faktisk har betydning for dig, i dit hjem.

Udnyt de gratis aktiviteter

En anden god måde, at få mere glæde og trivsel ind i hverdagen på, er ved at udnytte en mange gratis aktiviteter der findes. I stedet for at blive underholdt via produkter, som TV og iPads, så brug tiden på oplevelser i stedet.

For mange kan det dog være dyrt, at skulle have hele familien nogle steder hen. En simpel biograftur kan hurtigt løbe sig op over 500 kr. for en almindelig familie. Vil i en tur i Tivoli, så bliver det endnu dyrere.

I stedet, så er der en masse ro og kvalitet, ved for eksempel bare at tage familien (eller bare dig selv) med på:

 • Ture i skoven eller i parken. Naturen giver ro og plads til naturlig leg.
 • En tur ud til vandet. Nyd havets brussen, mens at børnene undersøger livet i vandkanten.
 • De offentlige legepladser. Der er efterhånden rigtig mange steder, hvor at du hurtig kan få et par timer til at gå.
 • Biblioteket. Find din næste gode bog, mens at børnene får nysgerrigheden op for dette univers.
 • Gratis seværdigheder i storbyerne. Bor du inden for overskuelig radius af en storby, så undersøg de lokale seværdigheder. Mange af dem kan opleves ganske gratis. Se for eksempel denne oversigt fra Samvirke.

Disse aktiviter vender både dig selv og dine børn af med, at skulle ud og bruge en masse penge, hver gang at i vil noget sjovt. Samtidig så kommer i også udenfor, og oplever de mange positive fordele, der er ved det.

udnyt gratis aktiviteter
Foto: Maxim Tolchinskiy (Unsplash)

Undslip “køb-og-smid-væk” kulturen

Mange af de penge vi bruger i hverdagen, kan tilskrives køb-og-smid-væk kulturen. Store mængder produkter er designet til, at du skal købe dem igen og igen, da det giver bedre indtjening end engangsprodukter.

Kildevandsproducenter lever ikke af at sælge vand, men af at sælge plastikflasker.

Her kan du heldigvis også spare penge med minimalisme, da principperne lærer dig, at undgå disse repetitive køb. Samtidig sparer du også planeten for en ufattelig mængde skrald og CO2.

Nemme ændringer du kan lave for at gøre dette inkluderer:

 • Invester i én eller flere gode vandflasker, som du kan altid kan have med dig.
 • Hav altid en stofpose eller to med i tasken, så du undgår at købe plastikposer i supermarkedet.
 • Køb stofklude i stedet for karklude (eller endnu bedre, sy nogle selv).
 • Invester i bæredygtige produkter, så som den genanvendelige vatpind. Der er kommet et stort marked for disse produkter, som erstatter engangsversionerne.
 • Lær at reparere og forlænge livet på diverse elektronikprodukter, udstyr, tøj og mekanik derhjemme. I langt de fleste tilfælde, kan du bruge dine ting i langt længere tid, i stedet for at smide ud og købe nyt.

Listen er endnu længere en dette, men bare det at du ændrer dit mindset kan gøre dig langt rigere end du måske lige troede. Alle disse småkøb er ikke noget vi normalt tænker over. Men det er bestemt noget der kan mærkes i økonomien, når først du får ændret på et par af disse vaner.

Afrunding

Du kan nemt komme til at spare penge med minimalisme, men i virkeligheden er det vigtigste, at du får større trivsel og glæde ind i din hverdag.

Økonomien og planetens helbred, er blot en positiv sidegevinst ved at gå over til nogle af de mere minimalistiske principper. Selv om penge og klima kan være meget effektive motivationsmidler, så bør lysten til at leve sådan, udspringe direkte fra den glæde du får ud af det.

Tag det derfor lidt ad gangen og se om elementerne i købestop, gratis akviteter og det at undgå køb og smid væk, ikke kan gøre noget godt for dig. Stille og roligt bør du kunne mærke en større tilfredshed i hverdagen.

Kilder

 • Green Goods (2020). Bæredygtige produkter til hjemmet.
 • Grøn Forskel (2018). Købestop i 5 år – og hvad jeg har lært. Jane Ibsen.
 • Grøn Forskel (2019). Her er 5 gode råd til minimalisme for børnefamilier. Jane Ibsen.
 • Samvirke (2020). 15 gratis oplevelser i København. Kristian Herlufsen.
 • Spiir (2019). 9 læringer fra minimalisme, du kan bruge til at ændre dine forbrugsvaner – uden at skulle gå all in. Caroline Sølver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *