Sinking funds, eller løbende opsparinger, er et fantastisk trick, som du kan bruge til at få styr på din økonomi. Det er noget som flere og flere er begyndt at bruge med stor succes.

Du kender måske fornæmmelsen af, at dit rådighedsbeløb svinger meget fra måned til måned. Dette er ofte fordi, at der er en række store poster, som ligger skævt fordelt ud på året. For eksempel:

  • De mange gaver til familiefødselsdagene, der altid ligger i samme periode
  • Et stort engangsbeløb tilbage fra SKAT i marts
  • Den store udgift til charterrejsen om sommeren
  • Den tunge bilregning i efteråret
  • Julegaverne sidst på året

Dette gør det mere end svært at planlægge økonomien. Hvor meget kan du tillade dig at bruge for? Og hvor meget kan du tillade dig at sætte til side til andre ting?

Det er her begrebet sinking funds kommer ind i billedet.

sinking funds og løbende opsparinger
Foto: Damir Spanic (Unsplash.com)

Hvad er sinking funds?

Sinking funds er ganske enkelt bare forskellige løbende opsparinger til ting, så som de ovennævnte eksempler, men fordelt ligelidt ud på hele året.

Lad os sige at du for eksempel ved, at du hvert år bruger ca. 6.000 kr. på at købe julegaver til familien. Det vil være et stort enkelt indhug på kontoen i December måned. Men hvis du nu i stedet sætter 500 kr. til side hver måned, hele året, så står pludselig 12 x 500 kr. på din opsparing, når sneen begynder at falde. Uden at du ville have mærket udsving undervejs.

Du kan for eksempel oprette en separat julegave konto til dette, så du altid har pengene liggende for sig selv. Alternativt kan du blot notere det ned, hvis du har en oversigt over dine udgifter i for eksempel et excel ark.

På denne måde, kan du oprette nogle forskellige sinking funds til dine store poster i løbet af året.

Opsparing til bilregningen

Det samme kan du faktisk gøre for poster, som ikke nødvendigvis bliver taget i brug.

Det klassiske eksempel er bil- eller tandlægeregningen, som kommer ud af det blå. Her kan du oprette en sinking fund konto på f.eks. 250 kr. om måneden, der så løbende vokser.

Om du får brug for denne fund efter 3 måneder, 24 måneder eller slet ikke, er ikke til at vide. Får du brug for den, så mærker du det ikke på samme måde i økonomien. Hvis ikke? Ja, så har du bare en ekstra opsparing liggende.

Du kan også sætte en maksgrænse på, så når kontoen når f.eks. 10.000 kr., så begynder du at spare op til noget andet i stedet.

Hvordan ser det ud i praksis?

Du kan starte med en enkelt opsparing eller to, og så løbende bygge på. For de beløb du kender størrelsen på, kan du nemt regne ud hvor meget du får brug for (For eksempel de 500 kr. til julegaver, eller 2.000 kr. til charter rejsen).

For de beløb, hvor du skaber dig en løbende sikring, så sæt et beløb der giver mening i din økonomi (for eksempel de 250 kr. til bilregningen).

Dermed ender du op med en oversigt over hvad du skal sætte til side hver måned, og til hvad:

OpsparingMånedligt beløb
Jule- og fødselsdagsgaver750 kr.
Sommerferieudgifter2.000 kr.
Vedligehold af hus1.500 kr.
Vedligehold af bil250 kr.
Andre uforudsete500 kr.
Total5.000 kr.

Hermed kan du meget nemmere få overblik over din økonomi, når du ved at du hver måned skal sætte 5.000 kr. af til disse formål.

Du vil formentligt opleve, at dit rådighedsbeløb vil ligge langt mere stabilt fra måned til måned. Samtidig kan det give dig bedre overskud til at forbedre din økonomi på andre punkter, f.eks. gennem investeringer.


Sponsoreret Link:

Et must read for alle, som er interesseret i at forstå dynamikken i at opbygge sin formue, er klassikeren Rich Dad Poor Dad af Robert Kiyosaki. En klar anbefaling herfra.


Afrunding

Jeg håber at denne lille guide har givet dig inspiration til gode måder at spare op på. Begrebet sinking funds har været kendt længe, men det er for alvor blevet populariseret i de senere år med opblomstringen af FIRE bevægelsen (Financial Independance Retire Early).

Det er i hvert fald mange gode ting af hente herfra. Tag hvad du kan bruge, og eksperimenter med hvad der fungerer bedst for dig.

Kilder:

  • Clever Girl Finance (2021). Sinking Funds. Why your need them. How to start yours. Bola Sokunby.
  • Investopedia (2021). Sinking Fund. Chris B. Murphy.
  • Moneyflows by Ulla (2019). 7 gode pengevaner. Ulla Kjeldgaard Olesen.
  • Råd til Penge (2021). De forskellige former for opsparing.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *